ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ

24

Το φυλλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β. Περιέχεται στο μοσχρίσιο συκώτι, αλλά και σε τροφές φυτικής προέλευσης όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μουστάρδα και οι ξηροί καρποί.

Ποιος παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:

• Άτομα με μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες
• Άτομα τα οποία καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ
• Εγκυμονούσες
• Ελιποβαρείς
• Ηλικιωμένοι
• Άτομα με προβλήματα απορρόφησης (π.χ. κοιλιοκάκη, ατροφική γαστρίτιδα, ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου)

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας, διαλύονται στο νερό και η περίσσεια αυτών απομακρύνεται από το σώμα μας.

Ο ρόλος του φυλλικού οξέος:

• Σύνθεση γενετικού υλικού (DNA & RNA)
• Διαίρεση κυττάρων
• Ανάπτυξη εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη

Έλλειψη του φυλλικού οξέος
μπορεί να προκαλέσει:

• Ανωμαλίες στο νευρικό σωλήνα των εμβρύων
• Μεγαλοβλαστική αναιμία
• Αδυναμία και αίσθημα κόπωσης
• Νευρολογικές διαταραχές