Καλοκαιρινά φρούτα: Συνταγές για να απολαύσετε τα θρεπτικά τους συστατικά!

1. intro

Καλοκαίρι σημαίνει οι ηλιόλουστες μέρες στη θάλασσα, ο ήχος των τζιτζικιών το απόγευμα και η μυρωδιά από ζουμερά φρούτα και λαχανικά. Τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν ένα πραγματικό διατροφικό θησαυρό που καλύπτει τις «γλυκές» λιγούρες τους ζεστούς μήνες και εφοδιάζουν το σώμα σας με μοναδικά θρεπτικά συστατικά. Εκτός από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα λοιπά ιχνοστοιχεία που περιέχουν, στα ζουμερά φρούτα θα βρείτε και πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά. Κάθε ομάδα πολύτιμων φυτοθρεπτικών εξειδικεύεται στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες.

Για να απολαύσετε όσο προλαβαίνετε τα «καλοκαιρινά» φρούτα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε με δημιουργικούς τρόπους στην κουζίνα!

Ροδάκινα

Είναι ένα από τα πλέον «συνηθισμένα» καλοκαιρινά φρούτα, το οποίο όμως είναι ασυνήθιστα πλούσιο στις βιταμίνες Α και C! Και οι δύο έχουν αντιοξειδωτική δράση, απαραίτητη για τη προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

  • Ροδάκινα στη σχάρα: Τα ροδάκινα έχουν έντονη γλυκιά γεύση η οποία αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο εάν τα ψήσετε στο γκριλ! Για ένα χορταστικό, λάιτ και γλυκό βραδινό κόψτε 2 ροδάκινα στη μέση. Προθερμάνετε ένα τηγάνι ψησίματος (γκριλιέρα), τοποθετήστε τα ροδάκινα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και ψήστε για 3 λεπτά. Στη συνέχεια γυρίστε τα ροδάκινα και πασπαλίστε με λίγη μαύρη ζάχαρη και κανέλα. Συνοδεύστε με άπαχο γιαούρτι για να έχετε ένα πλήρες γεύμα!

Καρπούζι

Το καρπούζι κατέχει επάξια τον τίτλο του «βασιλιά» των καλοκαιρινών φρούτων! Όχι απλά λόγω της εμφάνισής του, αλλά της μεγάλης θρεπτικής του αξίας. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, στο καρπούζι θα βρείτε την πολύτιμη ουσία λυκοπένιο. Το λυκοπένιο προστατεύει τόσο την καρδιά, όσο και την υγεία του προστάτη στους άνδρες. το σύστημα των αγγείων.

  • Κάντε το καρπούζι σαλάτα: Θα χρειαστείτε 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια, 4 φέτες καρπούζι κομμένες σε κύβους, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ξύδι, 2 κουταλιές ψιλοκομμένη μέντα, 60 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη,1/4 κουταλάκι πιπέρι ή chilli, αλάτι κατά προτίμηση. Ανακατέψτε όλα τα υλικά και αφήστε τα να μαριναριστούν για μία ώρα. Η σαλάτα είναι έτοιμη.

Κεράσια

Τα κόκκινα καλοκαιρινά κεράσια περιέχουν και αυτά βιταμίνη C, αλλά και το πολύτιμο για την καρδιά και το μυϊκό σύστημα κάλιο. Όμως η πιο ξεχωριστή ουσία των κερασιών ονομάζεται κερσετίνη. Ανήκει στην ομάδα των φλαβονοειδών και έχει ισχυρή προστατευτική δράση κατά του οξειδωτικού στρες. Η κερσετίνη έχει συσχετισθεί θετικά με πληθώρα καταστάσεων όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις, το άσθμα, η αρθρίτιδα και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν με την απαραίτητη προϋπόθεση ενός συνολικότερα ισορροπημένου τρόπου ζωής.

  • Κεράσια και ρύζι σε μία σαλάτα: Για τη σαλάτα θα χρειαστείτε βρασμένο μαύρο ρύζι, καθαρισμένα κεράσια, καρύδια, πράσινα λαχανικά και μυρωδικά της αρεσκείας σας! Προσθέστε κατά βούληση λίγο μέλι, λεμόνι και ελαιόλαδο.

Βερίκοκα

Ίσως να έχετε ακούσει πως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι ουσίες με «αντιγηραντική» δράση για τα μάτια. Η κατανάλωση ποικιλία κίτρινων, πορτοκαλί και κόκκινων φρούτων και λαχανικών, όπως τα βερίκοκα, ενισχύουν την πρόσληψη των δύο αυτών ουσιών. Τελικά, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη καταφέρνουν να θωρακίσουν τα μάτια από παθήσεις όπως ο εκφυλισμός της ωχρής κηλίδας.

  • Βερίκοκα με γραβιέρα: Εάν έχετε στο ψυγείο σας ώριμα βερίκοκα τα οποία δεν ξέρετε τι να τα κάνετε, τότε δοκιμάστε να τα μετατρέψετε σε ένα πρώτης τάξεως σνακ! Κόψτε τα βερίκοκα στη μέση, γαρνίρετε με ένα μικρό κομμάτι γραβιέρας και καπνιστή γαλοπούλα.

2.

Σύκα

Ξεχωριστό φρούτο καθώς κάθε ένα περιέχει 1 ολόκληρο γραμμάριο φυτικών ινών! Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Ταυτόχρονα η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με καλύτερη διαχείριση της χοληστερόλης και του ζαχάρου. Από βιταμίνες στα σύκα θα βρείτε τις Α, C και Κ.

  • Μπρουσκέτες με σύκο και κατσικίσιο τυρί: Τοποθετείστε μερικά σύκα, λίγη μαύρη  ζάχαρη, το ξύσμα και  χυμό πορτοκαλιού, δενδρολίβανο και πιπέρι σε ένα τηγάνι. Καλύψτε τα και αφήστε τα να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά. Πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί τοποθετείστε  1 & 1/2 κουταλάκι κατσικίσιο τυρί και 1 & 1/2 κουταλάκι από το μίγμα σύκου. Πασπαλίστε με καρύδι και οι μπρουσκέτες είναι έτοιμες.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της  Vitamins Academy.

TAGS: