28

Τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε χαλκό είναι κυρίως το συκώτι, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης και η σοκολάτα.

Ποιος παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:

• Άτομα με προβλήματα στην απορρόφηση (π.χ κοιλιοκάκη, σύνδρομο βραχέως εντέρου)
• Άτομα με μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες
• Άτομα με αυξημένη κατανάλωση ψευδαργύρου από τη διατροφή τους

Ο ρόλος του χαλκού:

• Παραγωγή ενέργειας
• Αντιοξειδωτική δράση
• Μεταφορά σιδήρου στο σώμα
• Χρωματισμός μαλλιών & δέρματος, σύνθεση μελανίνης
• Ομαλή λειτουργία νευρικού συστήματος
• Υγεία οστών
• Υγεία δέρματος (συνδετικών ιστών)
• Θωράκιση ανοσοποιητικού

Έλλειψη χαλκού μπορεί να προκαλέσει:

• Μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
• Αδύναμα οστά
• Δερματικά προβλήματα
• Νευρολογικές διαταραχές