Έχετε βρει το αδυνατιστικό συμπλήρωμα διατροφής που καλύπτει τη δική σας ανάγκη;

adynatistiko symplhrwma

ΕΡΩΤΗΜΑ: Είμαι 75 ετών και τον τελευταίο χρόνο έχω πάρει 5 κιλά. Κάνω προσπάθειες να τα χάσω αλλά δεν τα καταφέρνω. Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι κατά την γνώμη σας η καλύτερη μέθοδος που πρέπει να ακόλουθήσω για να έχω αποτελέσματα; Πως μπορώ να ξέρω ποια δίαιτα ταιριάζει στην ηλικία μου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σήμερα οι Έλληνες καταναλώνουμε 30% περισσότερες θερμίδες, σε σύγκριση με εκείνες που λάμβαναν οι γονείς μας και οι παππούδες μας 50 χρόνια πριν. Η «υπερκατανάλωση»  αυτή συνδυάζεται με την όχι και τόσο καλή συνήθεια της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στα στατιστικά στοιχεία που λένε πως 6 στους 10 Έλληνες έχουν επιπλέον κιλά, τα οποία «κουβαλούν» μαζί τους παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη ή η πίεση και το ζάχαρο.

Οι ειδικοί υγείας είναι κατηγορηματικοί! Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, διατροφής και άσκησης αποτελούν μονόδρομο στη μόνιμη απώλεια κιλών και στη βελτίωση της υγείας. Συχνά όμως ξεχνάμε πως τα περιττά κιλά  δεν μας επισκέπτονται ξαφνικά. Συνεπώς, η απώλειά τους πρέπει να είναι σταδιακή και  χρειάζεται επιμονή. Ο άνθρωπος όμως είναι ανυπόμονο ον από τη φύση του! Για το λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί στις υποσχέσεις για γρήγορη απώλεια βάρους!

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν πως τα γρήγορα αποτελέσματα που αποζητούν θα τα επιτύχουν μέσω της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής. Πόσο αληθές είναι όμως αυτό; Οι παρακάτω απαντήσεις θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε το τοπίο και να επιλέξετε σωστά.

Ποιος ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στην απώλεια βάρους;

Τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν συστατικά των τροφίμων τα οποία, όταν ληφθούν στην σωστή μορφή και δοσολογία, αποτελούν το σημαντικό βοήθημα στη προσπάθεια για ουσιαστικές διατροφικές αλλαγές και ήπια φυσική δραστηριότητα. Κάθε συμπλήρωμα διατροφής για απώλεια βάρους, εξειδικεύεται σε μία συγκεκριμένη ανάγκη. «Διαβάστε» καλά το μάθημά σας πριν επιλέξετε το φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για που ταιριάζει στις .

Ποια είναι η

ανάγκη σας;

Τι δράση έχουν τα συστατικά αυτά στο σώμα σας; Ποια είναι τα συστατικά αυτά;
Καύση λίπους Η ομάδα των συστατικών αυτών είναι γνωστή και ως «λιποδιαλύτες». Οι τελευταίοι ενεργοποιούν τα μονοπάτια καύσης του αποθηκευμένου λίπους, το οποίο τελικά χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.
 • Μία από τις πλέον σύγχρονες ομάδες φυσικών λιποδιαλυτών συστατικών είναι αυτές που βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή (ναριγκίνη, εσπεριδίνη, νεοεσπεριδίνη).
 • Πολύ γνωστές φυσικές δραστικές για τη λιποδιαλυτική τους δράση είναι το CLA, η L- καρνιτίνη και η χολίνη.
Ενεργοποίηση του μεταβολισμού Τα συστατικά που έχουν δράση στο μεταβολισμό, δρουν με παραπάνω από έναν τρόπους. Ορισμένα από αυτά «αυξάνουν» τη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να αξιοποιήσει τις τροφές (θερμογέννεση). Άλλα πάλι, παίζουν καταλυτικό ρόλο στις αντιδράσεις του μεταβολισμού.
 • Η καφεΐνη από φυσικές πηγές, όπως το Guarana και το Yerba Mate, αποτελεί ένα από τα πλέον καθιερωμένα συστατικά για την αύξηση των καύσεων.
 • Παρόμοια δράση εμφανίζει και η καψαϊκίνη, ουσία που λαμβάνεται από τις κόκκινες πιπεριές. Η καψαϊκίνη έχει διπλή δράση στο σώμα ενεργοποιώντας το μεταβολισμό αλλά και την καύση του λίπους.
 • Το πράσινο τσάι δεν έχει μόνο αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά επιταχύνει και τον μεταβολισμό.
 • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για να ενεργοποιηθούν όλα τα μεταβολικά μονοπάτια στο σώμα.
Έλεγχος προσλαμβανόμενων θερμίδων & επιθυμίας για γλυκά Κι όμως υπάρχουν συστατικά των τροφίμων που καταφέρνουν να ελέγξουν τις θερμίδες που λαμβάνετε! Αυτό το καταφέρνουν ισορροπώντας την επεξεργασία των τροφών και σταθεροποιώντας τα επίπεδα της ενέργειας (γλυκόζης) που κυκλοφορεί στο σώμα.
 • Ο πράσινος καφές αποδίδει μία ουσία με το όνομα «χλωρογενικό οξύ», η οποία έχει μελετηθεί για την επίδρασή της στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και στην καλύτερη αξιοποίηση αυτών από τον οργανισμό.
 • Καταλυτικό ρόλο για τη ρύθμιση της ενέργειας (γλυκόζης) στο αίμα παίζει και το πολύ μελετημένο ιχνοστοιχείο, χρώμιο.
Μείωση κατακράτησης Η κατακράτηση είναι πολύ συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στις γυναίκες και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Φυσικά συστατικά τα οποία αυξάνουν τη διούρηση καταφέρνουν να αυξήσουν την αποβολή υγρών, χωρίς όμως να επηρεάσουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών.
 • Το Μεσογειακό φρούτο του φραγκόσυκου περιέχει μία ομάδα ουσιών με το όνομα βεταλαΐνες, που έχει μελετηθεί εκτενώς για τη διουρητική της δράση.

Πώς να ερμηνεύσετε την αποτελεσματικότητα;

Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια που θα πρέπει να έχει κατά νου ένας ενημερωμένος καταναλωτής πριν επιλέξει ένα φυσικό αδυνατιστικό συμπλήρωμα διατροφής, είναι τα επιστημονικά δεδομένα που συνοδεύουν τη δραστικότητα των συστατικών. Εάν και αναφερόμαστε σε φυσικά συμπληρώματα διατροφής, οι εταιρείες παραγωγής οφείλουν να μετρούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων. Ένας υγιώς σκεπτόμενος καταναλωτής θα πρέπει πάντα να θέτει ως προτεραιότητα τη χρήση συμπληρωμάτων με κλινικά σημαντικά αποτελέσματα. Τι σημαίνει όμως «κλινικά σημαντικό αποτέλεσμα»; Αυτό ερμηνεύεται ως μία δράση με ουσιαστικά οφέλη για την υγεία. Σκοπός της λήψης ενός αντίστοιχου φυσικού συμπληρώματος είναι φυσικά η μετρήσιμη απώλεια κιλών και λίπους. Κανείς δεν θα πρέπει να μένει όμως μόνο σε αυτά, αλλά θα πρέπει να αναζητά και συνολικότερα οφέλη στην υγεία, όπως η βελτίωση των μεταβολικών δεικτών της  χοληστερίνης και του ζαχάρου.

Ποιός είναι «υπεύθυνος» για την αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής;

Ο πρώτος και ουσιαστικότερος έλεγχος των συμπληρωμάτων διατροφής γίνεται από τις ίδιες τις εταιρείες παραγωγής, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων. Ταυτόχρονα οι εταιρείες δεσμεύονται να χρησιμοποιούν «ειλικρινείς» ισχυρισμούς απώλειας βάρους στην επικοινωνία τους προς το καταναλωτικό κοινό. Για το λόγο αυτό επιλέγετε πάντα συμπληρώματα διατροφής από επώνυμες και καθιερωμένες στο χώρο εταιρείες. Επιπλέον, ο εθνικός φορέας που ελέγχει τα συμπληρώματα διατροφής ονομάζεται ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) και είναι εκείνος που επιβεβαιώνει την ασφάλεια των συστατικών, αλλά επιτρέπει και τη χρήση συγκεκριμένων ισχυρισμών υγείας. Τέλος, ο ίδιος ο σύγχρονος καταναλωτής οφείλει στον εαυτό του, να ενημερώνεται για την ορθή και ασφαλή κάλυψη των αναγκών του μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής.

Είναι τα συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια βάρους ασφαλή;

Τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής, όπως λέει και το όνομά τους, έχουν το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα πως περιέχουν φυσικά συστατικά με ολιστικά οφέλη για τον οργανισμό. Επιλέγοντας προϊόντα με ουσίες μελετημένες για την ασφάλειά τους στον υγιή πληθυσμό από εξουσιοδοτημένα σημεία πώλησης (φαρμακείο, κατάστημα με προϊόντα υγείας), είστε σίγουροι πως αυτά δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Φυσικά, όλα τα παραπάνω ισχύουν όταν η λήψη τους γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της εταιρίας παραγωγής, ή σύμφωνα με τις υποδείξεις κάποιου ειδικού υγείας.

Ποια σημεία κλειδιά προτείνουν οι ειδικοί της Vitamins Academy να προσέχετε όταν επιλέγετε ένα συμπλήρωμα διατροφής για απώλεια βάρους;

 • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σας και ξεκινήστε ισορροπώντας τις συνήθειες διατροφής. Για παράδειγμα μειώστε τις ποσότητες ή αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων.
 • Βάλτε την ήπια άσκηση στη ζωή σας! Ακόμα και 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα θα σας κάνουν να δείτε τη διαφορά.
 • Ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές, όπως ο φαρμακοποιός σας, για τα συστατικά και τη δράση τους πριν επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν για εσάς.
 • Επιλέγετε συμπληρώματα διατροφής από επώνυμες εταιρείες.
 • Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
 • Μη χρησιμοποιείτε αδυνατιστικά συμπληρώματα διατροφής κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Πηγή: Μπορώ
Γράφει ή επιστημονική ομάδα Vitamins Academy

Βιβλιογραφία:

 1. FDA. Office of Dietary Supplements. Dietary Supplements for Weight Loss. Fact Sheet for Health Professionals. Last accessed 17/6/2016.
 2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/WeightLoss-HealthProfessional/
 3. Galati EM et al. Biological effect of Opuntia ficus indica (L.) Mill. (Cactaceae) waste matter. Note I: diuretic activity. J Ethnopharmacol. (2002)
 4. Ulises Osuna-Martínez, Jorge Reyes-Esparza and Lourdes Rodríguez-Fragoso. Cactus (Opuntia ficus-indica): A Review on its Antioxidants Properties and. Potential Pharmacological Use in Chronic Diseases. Natural Products Chemistry & Research. Osuna-Martínez et al., Nat Prod Chem Res 2014, 2:6.
 5. Francis Brinker. Prickly Pear as Food and Medicine. Journal of Dietary Supplements, Vol. 6(4), 2009.
 6. Dallas C, Gerbi A, Tenca G, Juchaux F, Bernard FX. Lipolytic effect of a polyphenolic citrus dry extract of red orange, grapefruit, orange (SINETROL) in human body fat adipocytes. Mechanism of action by inhibition of cAMP-phosphodiesterase (PDE). Phytomedicine. 2008 Oct;15(10):783-92. doi: 10.1016/j.phymed.2008.05.006. Epub 2008 Jul 9.
 7. Cases J, Romain C, Dallas C, Gerbi A, Rouanet JM. A 12-week randomized double-blind parallel pilot trial of Sinetrol XPur on body weight, abdominal fat, waist circumference, and muscle metabolism in overweight men. Int J Food Sci Nutr. 2015;66(4):471-7

TAGS: