Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Τα μυστικά της διατροφής!

Asian Man Sneezing into Tissue

Φτερνίζεστε, νιώθετε πρησμένα τα μάτια σας, έχετε πονοκέφαλο ή αισθάνεστε κουρασμένοι; Καθώς η άνοιξη κάνει δειλά την εμφάνισή της, ανθίζουν όχι μόνο τα λουλούδια αλλά και οι αλλεργίες!

Τα συμπτώματα της ανοιξιάτικης αλλεργίας μοιάζουν αρκετά με εκείνα του χειμωνιάτικου κρυολογήματος. Μόνο που δεν οφείλονται σε κάποιον ιό ή μικρόβιο, αλλά στην υπερβολική αντίδραση του σώματος στη γύρη. Η ισταμίνη είναι η ουσία που εκκρίνει το σώμα για την κινητοποίηση των αμυντικών αντιδράσεων, γι αυτό και η φαρμακευτική προσέγγιση των συμπτωμάτων γίνεται με αντισταμινικά ή κορτιζονούχα σκευάσματα, αποσυμφορητικά σπρέι για τη μύτη ή κολλύρια ματιών. Συχνά όμως επηρεάζουν δυσάρεστα την καθημερινότητα προκαλώντας υπνηλία και ζαλάδα.

Ο ιδανικότερος τρόπος για τον έλεγχο των συμπτωμάτων θα ήταν η αποφυγή της έκθεσης στη γύρη, πράγμα αδύνατον! Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η εύρεση εναλλακτικών πρακτικών λύσεων, και από αυτές δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η διατροφή!

Βιταμίνη C

Πολλοί την ονομάζουν και φυσικό «αντισταμινικό»! Κάποιες αρχικές μελέτες έδειξαν πως ημερήσια λήψη 2.000mg της βιταμίνης μειώνει την έκκριση ισταμίνης, απενεργοποιώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού. Μην ξεχνάτε πως η βιταμίνη C είναι εκείνη που μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος το χειμώνα, αναδεικνύοντας το σημαντικό της ρόλο στους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος.

 • Που θα τη βρείτε: Πιπεριές, μπρόκολο, πράσινα λαχανικά, εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδιο

allergic to pollen young girl with a bouquet of flowers

Βιταμίνη D

Τη βιταμίνη D σίγουρα θα τη γνωρίζετε από το ρόλο της στην υγεία των οστών! Η επάρκεια όμως στο πολύτιμο αυτό συστατικό έχει συσχετισθεί με τη φυσιολογική λειτουργία τόσο του αναπνευστικού, όσο και του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα έλλειψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη, σε παιδική ηλικία, αλλά και σε ενήλικες έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων, και ειδικότερα άσθματος.

 • Που θα τη βρείτε: Λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, συκώτι, γάλα, συμπληρώματα διατροφής.

Προβιοτικά

Οι φιλικοί μικροοργανισμοί του εντέρου καταφέρνουν τόσο να εμποδίσουν την είσοδο βλαβερών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά και να παράξουν ουσίες  οι οποίες φτάνουν μέχρι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Τα τελευταία χρόνια αρκετές μελέτες έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την ευεργετική δράση των προβιοτικών του είδους Λακτοβάκιλλοι, στην πρόληψη και μείωση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτδας.

 • Που θα τα βρείτε: Κεφίρ, γιαούρτι, συμπληρώματα διατροφής

Αρκετά ακόμα φυσικά συστατικά όπως το β- καροτένιο, η κουερσετίνη, η τσουκνίδα, όπως και η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών φαίνεται πως ανακουφίζουν τις ανοιξιάτικες αλλεργίες.

Κλείνοντας, το Σύνδρομο Στοματικής Αλλεργίας, εμφανίζεται όταν άτομα με αλλεργία στη γύρη παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ο ερεθισμένος λαιμός και τα «τσιμπήματα» στο στόμα που εμφανίζονται μετά την κατανάλωση ωμών φρούτων (μήλα, φράουλες, ακτινίδιο) και ξηρών καρπών (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια). Αυτό συμβαίνει διότι το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει λανθασμένα τις πρωτεΐνες των τροφών, ως πρωτεΐνες της γύρης και αντιδρά σε αυτές. Η αντίδραση δεν θεωρείται απειλητική για τη ζωή, σε κάθε περίπτωση όμως μην καταναλώνετε ωμά ή ξεφλουδίστε τα παραπάνω φρούτα και αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας των ξηρών καρπών.

Άλλες πρακτικές συμβουλές για να προστατευθείτε από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες:

 • Καθαρίζετε επιμελώς τα χαλιά και τους καναπέδες.
 • Πλένετε με ζεστό νερό τα σεντόνια.
 • Χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό για να αποφύγετε την έκθεσή σας στη γύρη.
 • Αποφύγετε να βγείτε έξω τις ώρες της ημέρας όπου η έκθεση στη γύρη είναι αυξημένη.

Γράφει η Επιστημονική Ομάδα της Vitamins Academy 

 1. University of Maryland Medical Center. Allergic Rhinitis. Accessed 30/3/2017.
 2. http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/allergic-rhinitis
 3. Lombardi C, Passalacqua G; Italian Vitamin D Allergy Group.Vitamin D levels and allergic diseases. An italian cross-sectional multicenter survey. Eur Ann Allergy Clin Immunol. 2017 Mar;49(2):75-79.
 4. Zajac AE et al. A systematic review and meta-analysis of probiotics for the treatment of allergic rhinitis. Int Forum Allergy Rhinol. (2015)
 5. Yang G, Liu ZQ, Yang PC. Treatment of allergic rhinitis with probiotics: an alternative approach. N Am J Med Sci. 2013 Aug;5(8):465-8.

protinomena_title

Βιταμίνη  C

Πολλοί την ονομάζουν και φυσικό «αντισταμινικό»!

Βιταμίνη D

Έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων και ειδικότερα άσθματος.

Προβιοτικά

Οι λακτοβάκιλλοι, φαίνεται να συμβάλλουν στην πρόληψη και μείωση των συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας.

TAGS: