ΑΣΒΕΣΤΙΟ

15

Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα μας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού βρίσκεται αποθηκευμένα στα κόκαλά μας. Καλές πηγές ασβεστίου θεωρούνται όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (ολόπαχα ή χαμηλά σε λιπαρά), ψάρια που τρώμε με τα κόκκαλα τους, καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι και μπρόκολο).

Ποιός παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:

• Γυναίκες στην εμμηνόπαυση
• Γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη & τον θηλασμό
• Αμηνόρροια (παύση περιόδου σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας)
• Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη
• Χορτοφάγοι, ή άτομα τα οποία έχουν επάρκεια γαλακτοκομικών προϊόντων στο διαιτολόγιό τους

Ο ρόλος του ασβεστίου:

• Υγεία οστών & δοντιών
• Υγεία αγγείων & καρδιάς
• Ομαλή λειτουργία μυϊκού & νευρικού συστήματος
• Φυσιολογική πήξη του αίματος

Έλλειψη ασβεστίου
μπορεί να προκαλέσει:

• Οστεοπενία, οστεοπόρωση
• Λήθαργο
• Μειωμένη όρεξη
• Μούδιασμα άκρων
• Αρρυθμίες