Χαβιάρι, όπως λέμε πολύτιμο διατροφικό καλλυντικό

thumbnail

4Εάν πριν από μερικές δεκαετίες σας έλεγαν πως μέσα από ένα συμπλήρωμα διατροφής θα μπορούσατε να παγώσετε το χρόνο και να διατηρηθείτε νέες τότε αυτό θα φάνταζε σαν σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πολλοί κακοπροαίρετοι θα έσπευδαν μάλιστα να πουν πως κανείς «είναι όσο φαίνεται» και πως τα συμπληρώματα διατροφής για την ομορφιά δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα χάπι που κάνει μία γυναίκα να «αισθάνεται» νεότερη.

Αρκετά χρόνια και πολλές επιστημονικές μελέτες μετά είναι γνωστό πλέον πως η έλλειψη βιταμινών Α και C προκαλεί δερματικές ευαισθησίες, πως η μειωμένη κατανάλωση πρωτεϊνών αποδυναμώνει τη δομή του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών και πως η απουσία απαραίτητων λιπαρών οξέων από τη διατροφή οδηγεί σε παθήσεις παρόμοιες με δερματίτιδες. Οι δερματολόγοι καταλήγουν με βεβαιότητα πως όποιος δεν τρέφεται σωστά δεν δείχνει όμορφος, υγιής, λαμπερός.

Συνεπώς είμαστε όχι μόνο αυτό που αισθανόμαστε, αλλά κυρίως αυτό που τρώμε. Και καλώς ή κακώς αυτό που τρώμε στην σύγχρονη εποχή είναι τόσο αναλογικά, όσο και ποσοτικά μακριά από το ιδανικό. Η ελλιπής διατροφή σε συνδυασμό με την ανάγκη των γυναικών για αιώνια νεότητα δημιούργησαν μία νέα κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής που ονομάζονται διατροφικά καλλυντικά. Δηλαδή προϊόντα τα οποία ανανεώνουν το δέρμα ή τα μαλλιά προσφέροντας πολύτιμα για αυτά θρεπτικά συστατικά.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και βάλλεται όσο τίποτα άλλο καθώς εκτίθεται διαρκώς στον ήλιο, στο καυσαέριο, στον καπνό του τσιγάρου, σε εσωτερικές ορμονικές διακυμάνσεις και εντολές που δίνει το DNA του κάθε ανθρώπου. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως έχει ανάγκη από την πολυτιμότερη τροφή που μπορεί να βρεθεί στη φύση.

Πολύτιμο από πολλές απόψεις το μαύρο χαβιάρι είναι όχι μόνο ένα έδεσμα εκλεκτής ποιότητας, αλλά και μία πηγή θρεπτικών συστατικών που λες και έχει φτιαχτεί από τη φύση για να θρέφει το δέρμα! Καλά λιπαρά, δομικοί λίθοι όπως αμινοξέα, αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι μερικά μόνο από τα συστατικά που συνθέτουν την πολύτιμο διατροφικό καλλυντικό. Τα οφέλη που προσφέρει στο δέρμα σας είναι πολλά:

  • Ανανεώνει τη δομή και τα κύτταρα του δέρματος με τα πεπτίδια και τα καλά ωμέγα λιπαρά.
  • Θρέφει την επιδερμίδα τροφοδοτώντας την με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία, την λεία υφή και την λαμπερή της όψη.
  • Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, μίας εκ των σημαντικότερων δομών του δέρματος.
  • Προστατεύει από τη πρόωρη γήρανση που προκαλεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, και τη δράση αυτή έχουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά του χαβιαριού. Η φωτογήρανση είναι υπεύθυνη για το 90% των ορατών σημαδιών γήρανσης στο δέρμα.
  • Θωρακίζει το δέρμα από διαβρωτικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως το κάπνισμα, το καυσαέριο, τα φάρμακα, ακόμη και τη θερμοκρασία και την υγρασία που ταλαιπωρούν και αφυδατώνουν την επιδερμίδα.

Το δέρμα είναι ένα ζωντανός οργανισμός που αναπνέει, αναγεννάτε και εκτίθεται σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Για να συμβούν όλα αυτά όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να θρέφεται σωστά. Το «προϊόν της αντιγήρανσης» που πριν μερικές δεκαετίες φάνταζε σαν σενάριο ταινίας έρχεται σήμερα  μέσα από ολιστικές προσεγγίσεις με συστατικά όπως το μαύρο χαβιάρι, το κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ, οι βιταμίνες Α και C και το σελήνιο να γίνει πραγματικότητα. Τα διατροφικά καλλυντικά φέρνουν την ουσία της διατροφής, στην φροντίδα του δέρματος.

Γράφει η Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN, Σύμβουλος Διατροφής της Power Health

Πηγή: Μπορώ

Βιβλιογραφία:

1.  Ramos-e-Silva M1, Celem LR, Ramos-e-Silva S, Fucci-da-Costa AP. Anti-aging cosmetics: facts and controversies. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec;31(6):750-8.

2.  Draelos ZD. Aging skin: the role of diet: facts and controversies. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec;31(6):701-6.

3. USDA Nutrient Database for Standard Reference.

TAGS: