Οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν: Απολαύστε τις γιορτές χωρίς τύψεις!

1-happy-holidays

Ήρθε η περίοδος που το διαδίκτυο κατακλύζεται με εντυπωσιακούς τίτλους  όπως «Πώς να μην πάρετε κιλά στις γιορτές», «Αγαπήστε τις σαλάτες στο Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι», ή «Ζυγίζεστε κάθε μέρα και διατηρήστε το βάρος σας»! Τα συναισθήματα που προκύπτουν στο άκουσμα των ειδήσεων αυτών δημιουργούν τύψεις, που σας εμποδίζουν να αγαπήσετε το σώμα σας και να απολαύσετε τη «γεύση» των Χριστουγέννων.
2-oi-diaitologoi-allazoun-gnwmi

Οι διαιτολόγοι αλλάζουν γνώμη!

Το νόημα των γιορτών κρύβεται στην προσωπική ευτυχία, τη συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα και την απόλαυση συνηθειών που δεν είναι διαθέσιμες τον υπόλοιπο χρόνο. Ενώ λοιπόν για χρόνια, η κλασσική σχολή των διαιτολόγων υποστήριζε την απόλαυση με μέτρο, την επιλογή μόνο υγιεινών εδεσμάτων και  την αποφυγή πλούσιων σε θερμίδων τροφών, η στρατηγική αλλάζει! Οι ειδικοί της διατροφής συμβουλεύουν: «Απολαύστε τα φαγητά που αγαπάτε, και αισθανθείτε καλά σωματικά και πνευματικά».

Δεν υπάρχουν απαγορευμένα φαγητά

Οι ενήλικες λειτουργούν ακριβώς όπως και τα παιδιά! Έχουν δηλαδή την τάση να δοκιμάζουν ό,τι απαγορεύεται. Για το λόγο αυτό καταργήστε τη λίστα με τα απαγορευμένα φαγητά. Τίποτα δεν βρίσκεται εκτός «διαιτολογίου» αρκεί να το απολαμβάνετε. Η εμπειρία έχει δείξει πως σίγουρα θα ενδώσετε σε κάποιο πειρασμό. Εάν όμως αισθανθείτε τύψεις γι αυτή σας την επιλογή είναι πολύ πιθανό πως θα ανακουφιστείτε σε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού και ανούσιες θερμίδες. Φέτος στο ρεβεγιόν ήρθε η ώρα να απολαύσετε περήφανα εκείνο το κομμάτι γλυκό που σας «κλείνει το μάτι»!

Απαλλαγείτε από το άγχος της ζυγαριάς

Η συχνότητα που ανεβαίνει κανείς στη ζυγαριά αποτελεί καθαρά προσωπική πρακτική. Μέσα στις γιορτές όμως αποφύγετε τον καθημερινό έλεγχο του βάρους. Μία «πλασματική» τιμή λόγω κατακράτησης ή ενός πλούσιου βραδινού μπορεί να σας οδηγήσει στην πρακτική «δεν βαριέσαι»! Με απλά λόγια εάν δείτε πως έχετε πάρει ένα κιλό μέσα σε ένα βράδυ ενδέχεται να σκεφτείτε «δεν βαριέσαι, αφού θα παχύνω έτσι και αλλιώς θα το παρακάνω». Στην πραγματικότητα όμως ο μέσος όρος αύξησης βάρους τα Χριστούγεννα είναι μόλις μισό με ένα κιλό. Μια πρακτική συμβουλή λέει να ανεβείτε στη ζυγαριά μία εβδομάδα μετά το τέλος των γιορτινών καλεσμάτων.

Φάτε τόσο όσο πεινάτε

Πολύ σημαντικό κομμάτι της ελεύθερης εορταστικής δίαιτας είναι να ακούτε το σώμα σας. Με απλά λόγια, φάτε όσο πεινάτε! Ούτε λιγότερο, αλλά ούτε και περισσότερο. Το πιθανότερο είναι πως το λαίμαργο τσιμπολόγημα είναι εκείνο που τελικά σας φορτώνει με περιττές θερμίδες. Δοκιμάστε να καθίσετε δίπλα σε κάποιον που ξέρετε πως δεν κάνει υπερβολές στο φαγητό και προσπαθήστε να τον μιμηθείτε!

3-sygxwreiste-ton-eauto-saw

Συγχωρείστε τον εαυτό σας και αναδιοργανωθείτε

Ακόμα και εάν δεν έχετε καταφέρει να τηρήσετε κανέναν από τους παραπάνω κανόνες, συγχωρείστε τον εαυτό σας και ατενίστε το μέλλον με αισιοδοξία! Δωρίστε το φαγητό που περίσσεψε, και «από Δευτέρα» προσαρμοστείτε και πάλι στο κανονικό σας πρόγραμμα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Το σώμα σας θα επιστρέψει από μόνο του στο συνηθισμένο βάρος, μόλις και εσείς επιστρέψετε στις συνηθισμένες ισορροπημένες σας συνήθειες.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως για πολλούς η ευτυχία περνάει πρώτα από το στομάχι!

Γράφει η Επιστημονική Ομάδα της Vitamins Academy

Βιβλιογραφία

  1. Cunningham E. What’s the latest on holiday weight gain? J Acad Nutr Diet. 2013 Nov;113(11):1576.
  2. Today’s Dietitian. By Carrie Dennett, MPH, RDN, CD. Holiday Eating. Vol. 18, No. 11, P. 22

TAGS: