
Το φυλλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β. Περιέχεται στο μοσχρίσιο συκώτι, αλλά και σε τροφές φυτικής προέλευσης όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μουστάρδα και οι ξηροί καρποί.
Ποιος παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:
• Άτομα με μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες
• Άτομα τα οποία καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ
• Εγκυμονούσες
• Ελιποβαρείς
• Ηλικιωμένοι
• Άτομα με προβλήματα απορρόφησης (π.χ. κοιλιοκάκη, ατροφική γαστρίτιδα, ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου)
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας, διαλύονται στο νερό και η περίσσεια αυτών απομακρύνεται από το σώμα μας.
Ο ρόλος του φυλλικού οξέος:
• Σύνθεση γενετικού υλικού (DNA & RNA)
• Διαίρεση κυττάρων
• Ανάπτυξη εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη
Έλλειψη του φυλλικού οξέος
μπορεί να προκαλέσει:
• Ανωμαλίες στο νευρικό σωλήνα των εμβρύων
• Μεγαλοβλαστική αναιμία
• Αδυναμία και αίσθημα κόπωσης
• Νευρολογικές διαταραχές