Υποκατάστατα γεύματος: Νικητές στον έλεγχο του βάρους

1. intro(1)

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να χάσει κανείς βάρος; Στο ερώτημα αυτό ακόμη και οι ειδικότεροι των ειδικών δεν έχουν καταφέρει να δώσουν κάποια απάντηση. Πολύ απλά διότι δεν υπάρχει μία συνταγή που να ταιριάζει σε όλους! Είναι όμως αδιαμφισβήτητο πως για την επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής για την απώλεια βάρους, είναι απαραίτητη η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, έναντι των θερμίδων που «ξοδεύονται».

Υποκατάστατα γεύματος ή μήπως ιδανικό γεύμα;

Βρίσκονται σε μορφή σκόνης, μπάρας ή υγρή και καλύπτουν απολύτως τις προϋποθέσεις για ένα ιδανικό γεύμα με τον πλέον πρακτικό τρόπο! Τα υποκατάστατα γεύματος σας δίνουν στην απαραίτητη αναλογία σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και καλά ακόρεστα λιπαρά. Την ίδια στιγμή είναι εμπλουτισμένα με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Όλα αυτά περιέχονται σε μετρημένες θερμίδες και έτοιμες μερίδες. Με απλά λόγια τα υποκατάστατα γεύματος, αντικαθιστούν τα αναντικατάστατα γεύματά της ημέρας!

Για να μπορέσει ένα προϊόν να χαρακτηρισθεί ως υποκατάστατο γεύματος πρέπει να πληρεί τις διατροφικές προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Πως οδηγούν στον έλεγχο βάρους ή στην απώλεια κιλών;

Συχνά οι υγιεινές διατροφικές επιλογές που όλοι θα ήθελαν να κάνουν, δεν είναι διαθέσιμες, ενώ τα πρόχειρα γεύματα σίγουρα δεν αποτελούν λύση. Τα υποκατάστατα γεύματος λύνουν τα χέρια όλων εκείνων που η έντονη καθημερινότητα δεν επιτρέπει την προετοιμασία ενός ισορροπημένου φαγητού. Ακόμη όμως και εάν κάποιος μαγειρεύει συχνά, πόσο σίγουρος είναι πως λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά; Οι υγιεινές διατροφικές επιλογές στο «πακέτο» των λίγων θερμίδων, είναι ακόμη πιο δύσκολες για όσους προσέχουν τη διατροφή και το βάρος τους.

Το «μυστικό» των υποκατάστατων γεύματος είναι πολύ απλό και βρίσκεται στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Όταν το σώμα λάβει λιγότερη ενέργεια μέσω της διατροφής, προκειμένου να συντηρηθεί στρέφεται στις αποθήκες του. Οι τελευταίες δεν είναι τίποτα άλλο από τα επιπλέον κιλά που έχουν αποθηκευθεί στο σώμα. Γλυτώνοντας θερμίδες σε κάθε γεύμα, τα υποκατάστατα γεύματος δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για διατήρηση ή απώλεια βάρους.

2.

Τα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει πως σε σύγκριση με τα παραδοσιακά προγράμματα διατροφής, τα υποκατάστατα γεύματος:

 • Αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού μετά από ένα γεύμα
 • Αυξάνουν την ικανοποίηση που προσφέρει το γεύμα
 • Συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της μερίδας
 • Επιτρέπουν τη σαφή αντίληψη του προσλαμβανόμενου αριθμού θερμίδων
 • Παρουσιάζουν μεγάλη ευκολία στη χρήση

Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν τον πολύ σημαντικό ρόλο της αποτελεσματικής απώλειας βάρους στην αρχή μία δίαιτας, στη μετέπειτα συντήρηση των χαμένων κιλών.  Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και τα υποκατάστατα γεύματος, που οδηγούν σε απώλεια που κυμαίνεται από 0.5 κιλό την εβδομάδα, μέχρι και 9 κιλών μέσα σε ένα χρόνο. Ο ρυθμός απώλειας βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η φυσική δραστηριότητα και οι διατροφικές επιλογές.

Πώς να εντάξετε  τα υποκατάστατα γεύματος στην καθημερινή σας διατροφή;

Η διατήρηση του βάρους  και η απώλεια κιλών απαιτούν δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τα υποκατάστατα γεύματος βοηθούν στην ομαλή μετάβαση σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο. Οι ειδικοί συνιστούν την υποκατάσταση ενός ή δύο γευμάτων την ημέρα, ανάλογα με τους στόχους του καθενός. Για να λάβει κανείς τα μέγιστα οφέλη τους, καλό θα ήταν να αντικαθιστούν μία λιγότερο ισορροπημένη επιλογή, όπως μία μεγάλη μερίδα ή ένα «πρόχειρο» γεύμα. Προσθέτοντας κανέλα, στιγμιαίο καφέ ή σκόνη βανίλιας στο υποκατάστατο του δίνετε υπέροχη γεύση και αποφεύγετε τη ρουτίνα! Τα υπόλοιπα γεύματα και μικρογεύματα της ημέρας συνιστάται να ακολουθούν το πρότυπο μίας ισορροπημένης διατροφής.

Τι να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα υποκατάστατο γεύματος;

 • Ετικέτες: Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες πριν επιλέξετε, καθώς δεν πληρούν όλες οι σκόνες, ή οι μπάρες, δημητριακών τις διατροφικές προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ελέγχου Τροφίμων για να αντικαταστήσουν ένα γεύμα. Θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών, αλλά και όλες οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.
 • Γνωρίζετε: Τα υποκατάστατα γεύματος διαφέρουν από τις πρωτεϊνικές σκόνες. Οι τελευταίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, με στόχο την τροφοδοσία του μυϊκού συστήματος και δεν προορίζονται για την αντικατάσταση ενός πλήρους γεύματος.
 • Μην το παρακάνετε: Προτείνεται η υποκατάσταση ενός με δύο γεύματα την ημέρα, ενώ απώτερος στόχος είναι να αλλάξετε ριζικά τις συνήθειες της διατροφής που σας κάνουν να ξεφεύγετε.
 • Οργανωθείτε: Επιλέξτε από την αρχή της ημέρας ποιο ή ποια γεύματα θα υποκαταστήσετε, και οργανώστε κατάλληλα τα υπόλοιπα γεύματά σας.
 • Συμβουλευτείτε: Εάν χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές για το πώς θα ισορροπήσετε συνολικά τη διατροφή σας, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός διαπιστευμένου διαιτολόγου.

Βιβλιογραφία

 1. Jakše B, Pinter S, Jakše B, Bučar Pajek M, Pajek J. Effects of an Ad Libitum Consumed Low-Fat Plant-Based Diet Supplemented with Plant-Based Meal Replacements on Body Composition Indices. Biomed Res Int. 2017;2017:9626390
 2. Thom G, Lean M. Is There an Optimal Diet for Weight Management and Metabolic Health? Gastroenterology. 2017 May;152(7):1739-1751
 1. Ross LJ, Wallin S, Osland EJ, Memon MA. Commercial Very Low Energy Meal Replacements for Preoperative Weight Loss in Obese Patients: a Systematic Review. Obes Surg. 2016
 2. Heymsfield SB. Meal replacements and energy balance. Physiol Behav. 2010 Apr 26;100(1):90-4
 3. Kruschitz R, Wallner-Liebmann SJ, Lothaller H, Luger M, Schindler K, Hoppichler F, Ludvik B. Evaluation of a meal replacement-based weight management program in primary care settings according to the actual European Clinical Practice Guidelines for the Management of Obesity in Adults. Wien Klin Wochenschr. 2014 Oct;126(19-20):598-603.

TAGS: