piato2015

Ισορροπημένη ονομάζεται μία διατροφή η οποία περιλαμβάνει ποικιλία τροφών στη σωστή πάντα ποσότητα και αναλογία.

Στο «Πιάτο των Βιταμινών» μπορείτε να δείτε πως κάθε ομάδα τροφίμων κατανέμεται στο πιάτο, αλλά & να μάθετε ποιοι είναι οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι των βιταμινών, των μετάλλων & τον ιχνοστοιχείων στην καθημερινή σας διατροφή.-

piato_vitaminon_btn
pdf_download
icon

Πως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι οι βίο-καταλύτες του σώματος;

Ονομάζονται μικροθρεπτικά συστατικά, γιατί οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία μπορεί να χρειάζονται σε «μικρές» ποσότητες, είναι όμως μηδενός εξαιρουμένου συστατικά απαραίτητα για να κρατηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός στη ζωή και ανταποκριθεί στις καθημερινές του ανάγκες. Ο ρόλος τους στο ανθρώπινο σώμα είναι αναντικατάστατος καθώς τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι οι βιο-καταλύτες κάθε δραστηριότητας στον οργανισμό. Τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούν να συντεθούν στο σώμα, συνεπώς πρέπει να προσλαμβάνονται από πηγές όπως η ισορροπημένη διατροφή σε καθημερινή βάση. Τι συμβαίνει όμως όταν η διατροφή χαρακτηρίζεται από έλλειψη ισορροπίας; Τότε η απουσία των μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε «δυσλειτουργίες» των κυττάρων με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ενέργειας, τις χαμηλές καύσεις και την πεσμένη άμυνα. Έτσι εμφανίζεται η ανάγκη για συμπλήρωσή τους.

icon

Πως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι οι βίο-καταλύτες του σώματος;

  • Γιατί εξ ορισμού η ισορροπημένη διατροφή έχει άμεσο αντίκτυπο στην καλή υγεία του οργανισμού.
  • Γιατί ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο εξασφαλίζει στον άνθρωπο ενέργεια υψηλής ποιότητας, δομεί και προστατεύει τα κύτταρα και εν τέλει συντονίζει λειτουργία όλων των διεργασιών του σώματος.
  • Γιατί απουσία μίας υγιούς διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός να υπολειτουργεί καθώς στερείται των θεμελιωδών θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στα σιτηρά, στις πρωτεΐνες, στα φρούτα, στα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά και στα λιπαρά.
  • Γιατί η ισορροπημένη διατροφή δεν περιλαμβάνει απλά το φαγητό που κανείς επιλέγει να βάλει στο πιάτο του, αλλά στην πραγματικότητα αναφέρεται συνολικά στον υγιεινό τρόπο ζωής.
dekalogos_titlos
1dekalogos

Γεμίζω το ¼ του πιάτου μου με σιτηρά, κυρίως ολικής άλεσης.

2dekalogos

Γεμίζω το ¼ του πιάτου μου με ποικιλία πηγών πρωτεΐνης, χαμηλών σε λιπαρά. Δίνω έμφαση στα όσπρια, τα πουλερικά και τα θαλασσινά, και λιγότερο στο κόκκινο κρέας.

3dekalogos

Φροντίζω κάθε κυρίως γεύμα και μικρογεύμα να περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα. Αναλογικά τα λαχανικά και τα φρούτα συνίσταται να καταλαμβάνουν το μισό πιάτο. Ένας άλλος κανόνας λέει πως πρέπει να καταναλώνω τουλάχιστον 5 μερίδες λαχανικών & φρούτων ημερησίως

4dekalogos

Καταναλώνοντας φρούτα & λαχανικά με διαφορετικά χρώματα εξασφαλίζω μεγαλύτερη ποικιλία βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και άλλων φυτοχημικών αντιοξειδωτικών συστατικών.

5dekalogos

Για τον καλύτερο έλεγχο του βάρους και της χοληστερίνης επιλέγω γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.

6dekalogos

Δίνω έμφαση στα λιπαρά που προστατεύουν την καρδιά μου. Τα καλά αυτά ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά τα βρίσκω κυρίως στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και στα φυτικά λάδια.

7dekalogos

Αποφεύγω την καθημερινή κατανάλωση έτοιμων γευμάτων και επεξεργασμένων τροφίμων όπως μπισκότα, τσιπς, πίτσες, σάλτσες του εμπορίου, αλλαντικά, γλυκά και ροφήματα με ζάχαρη.

8dekalogos

Δίνω έμφαση όχι μόνο στην ποικιλία των τροφίμων, αλλά και στην ποσότητα που τρώω. Απολαμβάνω το φαγητό μου και μαθαίνω να αναγνωρίζω τα σήματα πείνας και κορεσμού που μου στέλνει το σώμα μου.

9dekalogos

Πίνω τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό εάν είμαι γυναίκα και 10 εάν είμαι άνδρας.

10dekalogos

Δεν ξεχνάω πως ισορροπημένη διατροφή σημαίνει ισορροπημένος τρόπος ζωής από τον οποίο φυσικά δεν πρέπει να λείπει η φυσική δραστηριότητα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Διαβάζοντας τα παραπάνω κανείς εύκολα μπορεί να κατανοήσει πως μία ισορροπημένη διατροφή απαιτεί καθημερινή προσπάθεια και πως η δημιουργία διατροφικών κενών στον οργανισμό δεν είναι τελικά κάτι τόσο σπάνιο. Στη σύγχρονη κοινωνία με τους φρενήρεις ρυθμούς, τα συμπληρώματα διατροφής, όπως ακριβώς υποδηλώνει και το όνομά τους, έρχονται να συμπληρώσουν την ανάγκη για μία ισορροπημένη και πλήρη διατροφή. Η ολότητα της διατροφής δεν είναι απλά θέμα επιβίωσης, αλλά προϋπόθεση καλής υγείας.