Πότε είναι η κατάλληλη μέρα να ζυγιστείτε μετά τις διακοπές;

1.intro

Δεν είναι λίγοι εκείνοι ή εκείνες που αυτές τις μέρες στέκονται με αγωνία πάνω από τη ζυγαριά, σκεπτόμενοι εάν τελικά πρέπει να κάνουν το μεγάλο «βήμα»! Το ζύγισμα μετά τις διακοπές είναι απαραίτητο για να ανακτήσετε τον έλεγχο. Θα πρέπει όμως να επιλέξετε στρατηγικά την ημέρα που θα ανεβείτε στη ζυγαριά.

Το συχνό ζύγισμα κάνει καλό;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι πως εξαρτάται από τον άνθρωπο. Μελετώντας τις συνήθειες πολλών ανθρώπων, οι ειδικοί της διατροφής επισημαίνουν πως το καθημερινό ζύγισμα αποτελεί ένα μέσο αυτό-ελέγου του σωματικού βάρους και των διατροφικών επιλογών. Ο ημερήσιος έλεγχος των κιλών φαίνεται πως:

  • Ενισχύει την προσπάθεια αλλαγής των διατροφικών συνηθειών και ελέγχου του σωματικού βάρους.
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της απώλειας βάρους σε βάθος χρόνου.

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που αγχώνονται από τους αριθμούς! Για πολλούς οι φυσιολογικές ημερήσιες αυξομειώσεις στο σωματικό βάρος ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή τους. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία τότε το καθημερινό ζύγισμα ίσως δεν σας ταιριάζει. Δοκιμάστε να ανεβαίνετε στη ζυγαριά 2 με 3 φορές το μήνα για να ελέγχεται περιστασιακά την πορεία σας, ενώ δώστε μεγαλύτερη έμφαση σε μικρές, καθημερινές, υγιεινές διατροφικές αλλαγές.

Πότε να ανεβείτε στη ζυγαριά μετά τις διακοπές;

2.

Με βάση τα παραπάνω κανείς θα έλεγε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν γυρίσετε από τις διακοπές, θα ήταν να ανεβείτε στη ζυγαριά. Τα πράγματα όμως αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, καθώς  υπάρχουν 4 παράγοντες οι οποίοι να προκαλούν εικονική και όχι πραγματική αύξηση στο δείκτη της ζυγαριάς μετά το καλοκαίρι:

  • Λιγότερο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, καθώς το καλοκαίρι είναι περίοδος χαλάρωσης και όχι στέρησης.
  • Αυξημένη κατανάλωση αλατιού, από έτοιμα γεύματα, η οποία προκαλεί αυξημένη κατακράτηση.
  • Αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων, συχνό φαινόμενο γνωστό και ως η «δυσκοιλιότητα των ταξιδιωτών».
  • Ορμονικές αλλαγές, κοντά στην έμμηνο ρύση (περίοδος) ενδέχεται να προκαλέσουν έντονη κατακράτηση, άρα και μεταβολές στο σωματικό βάρος.

Πριν βιαστείτε να ανεβείτε στη ζυγαριά, αφήστε να περάσουν μερικές μέρες από τις διακοπές. Αφήστε σώμα και πνεύμα να επανέλθουν στη συνηθισμένη καθημερινότητα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας πριν κάνετε το «βήμα». Αμέσως μετά αξιολογήστε τη διαφορά, και εάν δεν σας χαροποιεί αλλάξτε τις συνήθειες σας πριν μπει για τα καλά το φθινόπωρο! Θυμηθείτε όμως, πως ένας αριθμός δεν είναι το παν, ακόμη και εάν πρόκειται για τα κιλά σας.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της  Vitamins Academy.

Βιβλιογραφία

Steinberg DM, Bennett GG, Askew S, Tate DF. Weighing every day matters: daily weighing improves weight loss and adoption of weight control behaviors. J Acad Nutr Diet. 2015 Apr;115(4):511-8.

protinomena_title

Εκχύλισμα εσπεριδοειδών

Φυσικά συστατικά με λιποδιαλυτική δράση.

Eκχύλισμα φραγκόσυκου

Μεσογειακό συστατικό με ήπια διουρητική δράση.

Υποκατάστατο γεύματος

Απόλυτα ισορροπημένο γεύμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και «μετρημένες» θερμίδες.

CLA

Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ που επιταχύνει την καύση του λίπους σε άτομα που αγαπούν τη φυσική δραστηριότητα.

TAGS: