Κουρκουμάς: 3 λόγοι για να τον βάλετε στη ζωή σας!

Kurkuma

Καταρχάς ας συστηθούμε! Ο κουρκουμάς είναι ένα φυτό, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τζίντζερ. Η ρίζα του κουρκουμά έχει  μία ιδιαίτερη πικρή γεύση και πολύ έντονο κίτρινο χρώμα. Χρησιμοποιείται στο μίγμα του κάρυ, χρωματίζει τυριά και φαγητά με ρύζι ή κρέας και όταν συνδυαστεί με πιπέρι οι δράσεις του πολλαπλασιάζονται. Για να φτάσει στις κουζίνες των σπιτιών του δυτικού κόσμου ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι από την Ασία όπου και φύεται. Η διαδρομή όμως αξίζει τον κόπο καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο μελετημένα συστατικά της διατροφής που παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα οφέλη που έχει ο κουρκουμάς στην υγεία του ανθρώπου οφείλονται κυρίως σε ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που περιέχει. Αυτό έχει την ονομασία κουρκουμίνη και ανήκει στην οικογένεια των πολυφαινολών, συστατικών δηλαδή που βοηθούν στην επίλυση «κρίσεων» στο ανθρώπινο σώμα.

Ο τρόπος που δρα η κουρκουμίνη είναι σύνθετος αρκεί όμως να έχετε στο μυαλό σας την παρακάτω σύντομη ιστορία. Σκεφτείτε το σώμα σας ένα καλοκουρδισμένο εργοστάσιο. Όσο αυτό δουλεύει σε φυσιολογικούς ρυθμούς όλα βαίνουν καλώς. Όταν όμως το εργοστάσιο δεχθεί περισσότερες παραγγελίες από όσες μπορεί να αντέξει τότε η μονάδα που διαχειρίζεται τα παραπροϊόντα του εργοστασίου υπερφορτώνεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις το σώμα ζητά τη βοήθεια μίας εξωτερικής ομάδας για να αντιμετωπίσει την «κρίση». Η ομάδα αυτή δεν είναι άλλη από συστατικά, όπως η κουρκουμίνη, που καλούνται να εξουδετερώσουν περιστατικά χρόνιας υπερφόρτωσης, οξειδωτικού στρες και φλεγμονών. Εάν η αντιμετώπιση δεν είναι έγκαιρη τότε ο κίνδυνος για νοσήματα της καρδιάς, διαβήτη και φλεγμονώδεις παθήσεις αυξάνεται.

3 καταστάσεις στις οποίες θα σας ωφελήσει ο κουρκουμάς

1. Οστεοαρθρίτιδα: Ο κουρκουμάς έχει μελετηθεί στην αντιμετώπιση τόσο της οστεοαρθρίτιδας, όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Καθώς τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά στις παθήσεις αυτές παρουσιάζουν παρενέργειες, μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση του κουρκουμά μπορεί να μειώσει τη δοσολογία του φαρμάκου, άρα και να περιορίσει τα δυσάρεστα συμπτώματα. Παράλληλα βελτιώνεται το αίσθημα του πόνου και η δυσκαμψία των αρθρώσεων.

2. Ζαχαρώδης διαβήτης: Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ζαχάρου και αντίσταση στην ινσουλίνη, φαινόμενα τα οποία σχετίζονται με την ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής στο σώμα. Πέραν της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του κουρκουμά, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως βοηθά στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα αλλά και στην προστασία της καρδιάς και του ήπατος των ατόμων με ζαχαρώδη διαβήτη.

3. Καρδιά και αγγεία: Μπορεί να είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε πως ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Το σίγουρο όμως είναι πως μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας από τη ζημιά που προκαλεί η συσσώρευση λιπιδίων στο σύστημα των αγγείων.

Το χρυσό αυτό συστατικό της διατροφής αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως πολλές φορές οι λύσεις για την υγεία κρύβονται πολύ πιο κοντά απ΄ όσο φαντάζεστε. Τόσο κοντά όσο το ντουλάπι της κουζίνας ή το ράφι των συμπληρωμάτων διατροφής.

Βιβλιογραφία:

1. He Y, Yue Y, Zheng X, Zhang K, Chen S, Du Z. Curcumin, inflammation, and chronic diseases: how are they linked? Molecules. 2015 May 20;20(5):9183-213.

2. Rivera-Mancía S, Lozada-García MC, Pedraza-Chaverri J. Experimental evidence for curcumin and its analogs for management of diabetes mellitus and its associated complications. Eur J Pharmacol. 2015 Jun 5;756:30-7.

3. Today’s Dietitian. By Sharon Collison, MS, RD, LDN, CSSD. Curcumin and Inflammatory Diseases: Learn About Its Potential Role in Prevention and Treatment. Vol. 16 No. 9 P. 56. September 2014 Issue

Γράφει η Επιστημονική Ομάδα της Vitamins Academy
Πήγη: Μπορώ

TAGS: