Φρούτα, καρότα, ντομάτες και άλλα tips για λαμπερό μαύρισμα!

intro

Το χρώμα του δέρματός μας καθορίζεται από:

  • Το αίμα που κυλάει στις φλέβες κάτω από την επιδερμίδα.
  • Τη μελανίνη που καθορίζει το πόσο σκούρο θα είναι το δέρμα.
  • Τα καροτενοειδή που λαμβάνονται από την τροφή και δίνουν έναν κίτρινο/ πορτοκαλί τόνο στο δέρμα.

Η μελανίνη είναι μία χρωστική ουσία που παράγεται στο δέρμα μας και είναι πολύ μεγάλης σημασίας διότι προστατεύει από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία. Μάλιστα, κατά την έκθεση στον ήλιο τα εξειδικευμένα κύτταρα του δέρματος παράγουν περισσότερη μελανίνη για να θωρακίσουν τον οργανισμό. Η ποσότητα που παράγεται προσδιορίζεται από τα γονίδια. Άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα έχουν περισσότερη μελανίνη, ενώ το αντίθετο ισχύει για ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες.

Η άλλη ομάδα χρωστικών ουσιών που δίνουν χρώμα στο δέρμα ονομάζεται καροτενοειδή. Οι ειδικοί πιστεύουν πως εμπλουτίζοντας τη διατροφή σας για περίπου 8 εβδομάδες πριν την έκθεση στον ήλιο με καροτενοειδή, φυτοθρεπτικές ουσίες που συναντάμε στα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα τρόφιμα, μπορείτε να εξασφαλίσετε το ιδανικό χρυσοκίτρινο καλοκαιρινό χρώμα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την επιδερμίδα σας.

Tip 1: Προστατευτείτε από τη φωτογήρανση με φρούτα και λαχανικά

tip 1

Όταν η ηλιακή ακτινοβολία χτυπάει την επιφάνεια του δέρματος τότε παράγονται επιθετικά μόρια που ονομάζονται ελέυθερες ρίζες. Αυτές οξειδώνουν τα κύτταρα της επιδερμίδας, δηλαδή με απλά λόγια τα προσβάλουν και τα οδηγούν σε πρόωρη γήρανση. Για να προστατευτείτε από τη φωτογήρανση καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε μοναδικές ουσίες που προσφέρουν αντιοξείδωση και ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά. Μερικές από αυτά είναι το β- καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η ασταξανθίνη και το λυκοπένιο.

Tip 2: Τα καρότα σας χαρίζουν προστασία και χρυσοκίτρινο μαύρισμα

tip 2

Για ένα «ζεστό» χρώμα στο μαυρισμένο δέρμα καταναλώστε καρότα που περιέχουν β- καροτένιο. Για καλύτερη απορρόφηση του β-καροτενίου καταναλώστε τα καρότα ψιλοκομμένα ή σε χυμό, με μία κουταλιά γιαούρτι ή λάδι.

Tip 3: Όχι μόνο τα πορτοκαλί λαχανικά βοηθούν το μαύρισμα

tip 3

Το σπανάκι και το μπρόκολο δεν έχουν πορτοκαλί χρώμα, περιέχουν όμως 2 καροτενοειδή, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, που λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης προστατεύουν και χαρίζουν λαμπερό μαύρισμα ταυτόχρονα.

Tip 4: Το καλοκαίρι χρειάζεται να προστατεύσετε τη νεανικότητα του δέρματος

tip 4

Κόκκινα τρόφιμα όπως οι ντομάτες, τα καρπούζια και πιπεριές περιέχουν λυκοπένιο, ένα φυτοθρεπτικό συστατικό με ισχυρή προστασία κατά της φωτογήρανσης. Την ίδια στιγμή περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που διατηρούν την επιδερμίδα ελαστική και νεανική. Άρα το όφελος είναι διπλό!

Tip 5: Από τη θάλασσα σας προστατεύουν στη θάλασσα

tip 5

Θαλασσινά, όπως συγκεκριμένα είδη γαρίδας, οι καραβίδες και ο σολωμός, περιέχουν την ουσία ασταξανθίνη. Το φυτοθρεπτικό αυτό συστατικό προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, βελτιώνει την εμφάνιση κηλίδων και ρυτίδων και εν ολίγοις θωρακίζει την υγεία του δέρματος.

Tip 6: Η προστασία του δέρματος, έρχεται πριν την ομορφιά

tip 6

Μπορεί να μην βοηθάει στο μαύρισμα αποτελεί όμως την ισχυρότερη ασπίδα φωτοπροστασίας από τον ήλιο, το ιχνοστοιχείο αυτό δεν είναι άλλο από το ισχυρά αντιοξειδωτικό σελήνιο που βρίσκουμε στα Brazilian Nuts, στον τόνο και άλλα θαλασσινά, στα μανιτάρια και στα κρεατικά.

Tip 7: Όταν μαυρίζετε σας λείπει η βιταμίνη του ήλιου!

Hand holds a box of vitamin D3

Όταν μαυρίζουμε εκκρίνεται μελανίνη σε μεγαλύτερες ποσότητες για να μας προστατεύσει. Την ίδια στιγμή όμως η ίδια εμποδίζει την παραγωγή στα κύτταρα του δέρματος της βιταμίνης D του ήλιου, απαραίτητη στα οστά και στο ανοσοποιητικό. Και σαν να μην έφτανε αυτό τα απαραίτητα αντιηλιακά περεταίρω εμποδίζουν τη σύνθεσή της. Γι αυτό όσο μαυρίζετε μην ξεχνάτε να συμπληρώνετε τη διατροφή σας με βιταμίνη D.

Tip 8: Επιδερμίδα, ενυδάτωση, ελαστικότητα

tip 8

Τις ζεστές ημέρες κάτω από τον ήλιο οι ανάγκες σε νερό μπορεί να ξεπερνούν τα 3 λίτρα. Για να διατηρήσετε ενυδατωμένη και ελαστική την επιδερμίδα αλλά και όλο σας τον οργανισμό έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, ή άλλο ρόφημα χωρίς ζάχαρη όπως πράσινο τσάι. Καλές πηγές υγρών είναι φρούτα όπως το καρπούζι ή τα ροδάκινα.

Βάζοντας πάνω από όλα την υγεία μας η διατροφή δεν είναι μέσο μόνο για ένα λαμπερό και έντονο μαύρισμα, αλλά πρωτίστως αποτελεί τρόπο πρόληψης από της πιο συχνής μορφή καρκίνου, του καρκίνου του δέρματος. Φυσικά, πρώτο μέλημα πριν βγει κανείς στην παραλία πρέπει να είναι η εφαρμογή αδιάβροχου αντιηλιακού, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 όπως συνιστούν και οι ειδικοί από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Βιβλιογραφία:

  1. Alaluf S1, Heinrich U, Stahl W, Tronnier H, Wiseman S. Dietary carotenoids contribute to normal human skin color and UV photosensitivity. J Nutr. 2002 Mar;132(3):399-403.
  2. Linus Pauling Institute. Oregon State University. Carotenoids. Alpha-Carotene, Beta-Carotene, Beta-Cryptoxanthin, Lycopene, Lutein, and Zeaxanthin. Last accessed 23/6/2016.

http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/carotenoids/

  1. American Academy of Dermatology. What gives skin its color? Last accessed 23/6/2015.

https://www.aad.org/dermatology-a-to-z/for-kids/about-skin/what-gives-skin-its-color

  1. Tominaga K,Hongo NKarato MYamashita E. Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects. Acta Biochim Pol. 2012;59(1):43-7. Epub 2012 Mar 17.

TAGS: