Μεσογειακή διατροφή Κλειδί στις αντιμετώπισης της ψωρίασης

mesogeiaki diatrofi, psoriasi

ΕΡΩΤΗΜΑ

Εδώ και τρία χρόνια έχω έντονα τα συμπτώματα της ψωρίασης. Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσω; γνωρίζω ήδη πως πρέπει να καταναλώνω πολλές φυτικές ίνες και καθόλου αλκοόλ.

Στο ερώτημά απάντησε η Επιστημονική Ομάδα της Vitamins Academy

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια κατάσταση που αφορά το 3% με 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν καταφέρει να βρουν τι ακριβώς προκαλεί την πάθηση, όμως υποθέτουν πως άλλες φορές εμπλέκεται το DNA, άλλες φορές πρόκειται για λανθασμένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος (αυτοάνοσο νόσημα) και φυσικά ο τρόπος ζωής και διατροφής αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.

Εάν εσείς, ή κάποιος αγαπημένος σας, πάσχετε από ψωρίαση τότε θα έχετε περάσει πολλές ώρες διαβάζοντας πως το τάδε ή το δείνα θρεπτικό συστατικό ενδέχεται να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Στην καθημερινότητά του όμως κανείς δεν καταναλώνει μεμονωμένα συστατικά. Κάθε θρεπτικό στοιχείο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κομμάτι των διατροφικών συνηθειών στο σύνολό τους.

Με αφορμή την τελευταία σκέψη, μία ομάδα Ιταλών ειδικών αποφάσισε για πρώτη φορά να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο η Μεσογειακή διατροφή επηρεάζει τη ψωρίαση. Τα αποτελέσματά έδειξαν πως άτομα με ψωρίαση απέκλιναν περισσότερο από το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, σε σχέση με τους υγιείς συμμετέχοντες.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τα πάζλ της Μεσογειακής διατροφής στην αντιμετώπιση της ψωρίασης έχει 4 κομμάτια:

Κομμάτι 1ο: Τα αντιοξειδωτικά συστατικά

Το δέρμα αποτελεί το όργανο του σώματος που βάλλεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες οι οποίοι ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες». Οι τελευταίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα στο δέρμα, αλλά και στο υπόλοιπο σώμα όσων έχουν ψωρίαση, οδηγώντας στο ξακουστό «οξειδωτικό στρες». Τώρα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη για κατανάλωση αντιοξειδωτικών συστατικών (π.χ. βιταμίνη Ε, σελήνιο, πολυφαινόλες), τα οποία συγκεντρώνονται στα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά.

 • Τι να φάτε: Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Όσο πιο έντονο το χρώμα τόσο μεγαλύτερη και η αντιοξειδωτική του ικανότητα!

Κομμάτι 2ο: Τα λιπαρά που αγαπούν την υγεία

Τα λόγια είναι περιττά για την προστατευτική δράση που έχει το ελαιόλαδο της Μεσογειακής γης στην ανθρώπινη υγεία. Καλά λιπαρά όμως συγκεντρώνονται και σε ορισμένα ψάρια (όπως ο γαύρος, οι ρέγγες, οι σαρδέλες, η πέστροφα, ο σολομός). Τα λιπαρά των ψαριών ονομάζονται πολυακόρεστα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και η κατανάλωσή τους φαίνεται πως μειώνει συμπτώματα της ψωρίασης όπως η ερυθρότητα και η φαγούρα.

 • Τι να φάτε: Καταναλώστε λιπαρά ψάρια, ακόμα και κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Επιπλέον στην καθημερινή διατροφή σας προσθέστε 2 με 3 κουταλιές ελαιόλαδο.

Κομμάτι 3ο: Η ισορροπία στη διατροφή και στο βάρος

Άτομα με επιπλέον κιλά παρουσιάζουν 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ψωρίαση, παρατήρηση που επιβεβαιώνει τη συσχέτιση του αυξημένου βάρους και της νόσου. Η ισορροπία που χαρακτηρίζει τη Μεσογειακή διατροφή, έχει επανειλημμένως αποδειχθεί πως βοηθά όχι μόνο στην απώλεια κιλών αλλά και στη διατήρηση του βάρους στο βάθος του χρόνου.

 • Τι να φάτε: Καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε φάση της ζωής σας.

Κομμάτι 4ο: Η πυραμίδα

Η ψωρίαση εκδηλώνεται επιδερμικά, όμως στην πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονών σε ολόκληρο το σώμα. Έτσι, ασθενείς με τη συγκεκριμένη πάθηση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνια νοσήματα όπως είναι αυτά της καρδιάς. Τα Μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, έχει πολλάκις συσχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και την καλή υγεία.

 • Τι να φάτε: Στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας βρίσκονται τα σιτηρά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, ακολουθούν τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και πολύ ψηλότερα συναντάμε το κόκκινο κρέας και τα γλυκά.

Η ψωρίαση συνοδεύεται από συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Η πίστη στον εαυτό σας, η διατροφή, η άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, αλλά και οι τρόποι μείωσης του άγχους αποτελούν τις πιο ανέξοδες και αποτελεσματικές μεθόδους για τον περιορισμό των εξάρσεων των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν περιπτώσεις που τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα στην ψωρίαση; Παρότι όπως τονίστηκε και νωρίτερα, προτεραιότητα είναι η ισορροπία της δίαιτας, διατροφικά κενά καθιστούν τη συμπλήρωση της απαραίτητη. Για παράδειγμα εάν δεν καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα κάποιο λιπαρό ψάρι ένα συμπλήρωμα διατροφής με ωμέγα 3 λιπαρά προτείνεται πως ανακουφίζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ορισμένοι μάλιστα ειδικοί υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα είναι ακόμη θετικότερα όταν τα ωμέγα 3 συνδυαστούν με τη βιταμίνη D3.  Αντίστοιχα, εάν από τη διατροφή σας απουσιάζουν τα φρούτα και τα λαχανικά, το οξειδωτικό στρες είναι αυξημένο και ενδέχεται να σκεφτείτε τη χρήση κάποιου συμπληρώματος διατροφής με Μεσογειακά αντιοξειδωτικά συστατικά. Για μία εξατομικευμένη προσέγγιση συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Πηγή: Μπορώ

Γράφει ή επιστημονική ομάδα Vitamins Academy

Βιβλιογραφία:

 1. Barrea L, Balato N, Di Somma C, Macchia PE, Napolitano M, Savanelli MC, Esposito K, Colao A, Savastano S. Nutrition and psoriasis: is there any association between the severity of the disease and adherence to the Mediterranean diet? J Transl Med. 2015 Jan 27;13:18.
 1. Upala S, Sanguankeo A. Effect of lifestyle weight loss intervention on disease severity in patients with psoriasis: a systematic review and meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2015 Aug;39(8):1197-202.
 2. Debbaneh M, Millsop JW, Bhatia BK, Koo J, Liao W. Diet and psoriasis, part I: Impact of weight loss interventions. J Am Acad Dermatol. 2014 Jul;71(1):133-40. doi: 10.1016/j.jaad.2014.02.012. Epub 2014 Apr 4.
 3. Millsop JW, Bhatia BK, Debbaneh M, Koo J, Liao W. Diet and psoriasis, part III: role of nutritional supplements. J Am Acad Dermatol. 2014 Sep;71(3):561-9. doi: 10.1016/j.jaad.2014.03.016. Epub 2014 Apr 26.
 4. Bhatia BK, Millsop JW, Debbaneh M, Koo J, Linos E, Liao W. Diet and psoriasis, part II: celiac disease and role of a gluten-free diet. J Am Acad Dermatol. 2014 Aug;71(2):350-8. doi: 10.1016/j.jaad.2014.03.017. Epub 2014 Apr 26.
 5. Ricketts JR1, Rothe MJ, Grant-Kels JM. Nutrition and psoriasis. Clin Dermatol. 2010 Nov-Dec;28(6):615-26. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.027.
 6. Cunningham E. Is there research to support a specific diet for psoriasis? J Acad Nutr Diet. 2014 Mar;114(3):508.

TAGS: