Μεσογειακό burger με λαχανικά & φέτα

burger

Πως θα σας φαινόταν ένα burger του οποίου η γεύση θυμίζει Μεσόγειο σε κάθε μπουκιά; Η Μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στα δημητριακά, στα φρούτα και στα λαχανικά και όλα αυτά τα συστατικά περιέχονται στη συνταγή για burger που ακολουθεί.

Συστατικά

Δίνουν 5 περίπου burgers.

Για το dressing:

  • ½ φλιτζάνι φέτα
  • 3 κουταλιές γιαούρτι, χαμηλών λιπαρών
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • Άνηθο
  • Πιπέρι

Για τα μπιφτέκια:

  • Κρεμμύδι, σε ροδέλες
  • 1 ντομάτα, λιωμένη
  • 1 κολοκύθι, τριμμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1,5 κιλ’ο, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας (π.χ. κιλότο)
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 φέτα ψωμί, κατά προτίμηση ολικής άλεσης
  • 1 κουταλάκι ρίγανη, αποξηραμένη
  • ¼ φλιτζανιού μαϊντανο, φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Πιπέρι

Προτιμείστε ψωμάκια ολικής άλεσης για τη συνταγή σας.

Διαδικασία

  • Για το dressing απλά ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα blender & το διατηρείτε στο ψυγείο.
  • Ψήστε στο grill τα κρεμμύδια, για περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά και βάλτε τα στην άκρη.
  • Συνδυάστε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά, και ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα. Πλάστε 5 περίπου ομοιόμορφα μπιφτέκια και ψήστε για περίπου 6 λεπτά από κάθε πλευρά στο grill ή μέχρι να ψηθούν καλά.
  • «Συναρμολογείστε» το burger προσθέτωντας στα ψωμάκια ολικής άλεσης, μία φέτα κρεμμύδι, το dressing της φέτας και από τις 2 πλευρές. Εάν επιθυμείτε προσθέστε σπανάκι & ντομάτα για επιπλέον γεύση και ζουμερή υφή.

Διατροφική αξία:

  • Το burger μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετικά ισορροπημένη επιλογή. Η παραπάνω συνταγή περιέχει πολλά λαχανικά τα οποία αυξάνουν τη διατροφική αξία του burger & το εμπλουτίζουν με βιταμίνες και φυτικές ίνες. H φέτα και το γιαούρτι είναι πηγές ασβεστίου, το μέταλλο εκείνο που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών μας. Τέλος το κόκκινο κρέας περιέχει μεταξύ άλλων βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, σίδηρο, ψευδάργυρο και φυσικά πρωτεΐνες. Προτιμείστε άπαχο κρέας για τον κιμά, ιδιαίτερα εάν προσέχετε τη χοληστερίνη ή το βάρος σας.

Η συνταγή έχει προσαρμοστεί από το site myrecipes.com

http://www.myrecipes.com/recipe/greek-style-burgers-with-feta-aioli

TAGS: