Μύθος ή αλήθεια- Οι ψείρες πάνε στα καθαρά μαλλιά

1. intro

«Οι ψείρες πάνε στα λουσμένα μαλλιά, γιατί η μυρωδιά του καθαρού κεφαλιού τις έλκει περισσότερο», ένας μύθος που καλά κρατεί! Στην πραγματικότητα όμως τα μικροσκοπικά αυτά παράσιτα εγκαθίστανται όπου υπάρχουν μαλλιά, χωρίς να κάνουν διακρίσεις για το εάν αυτά είναι λουσμένα ή άλουστα, άποψη την οποία συμμερίζεται και ο Αμερικανός Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Tonwsville, Dr. Rick Speare.

Πως όμως εγκαθίστανται οι ψείρες στο κεφάλι; Οι ψείρες έρπουν από το ένα κεφάλι στο άλλο όταν αυτά έρχονται σε άμεση επαφή, και παρά την κοινή πεποίθηση δεν μπορούν να πετάξουν. Αυτό σημαίνει πως μπορούν μόνο να περπατήσουν πολύ γρήγορα. Μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με το κεφάλι, όπως είναι οι βούρτσες, τα καπέλα και τα μαξιλάρια. Σπανιότερα οι ψείρες ενδέχεται να εγκατασταθούν στα φρύδια ή ακόμα και στις βλεφαρίδες, αλλά αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία από τις ψείρες του σώματος ή των γενετικών οργάνων.

Είναι οι ψείρες επικίνδυνες για την υγεία; Τα παιδιά, και ιδίως τα κορίτσια, και οι άνθρωποι με μακριά μαλλιά εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν ψείρες. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας καθώς οι ψείρες δεν μεταφέρουν άλλες ασθένειες ή μικρόβια. Οι περιπτώσεις ερεθισμών λόγω της φαγούρας που προκαλούν τα μικροσκοπικά παράσιτα είναι πολύ σπάνιες.

2. einai to dyskolotero pragma ston kosmo

Είναι το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο να απαλλαγείτε από τις ψείρες; Ο λόγος για τον οποίο φαντάζει πολλές φορές δύσκολο να απαλλαγεί κανείς από τις ψείρες, είναι πως εκκρίνουν ουσίες που κάνουν τα αυγά τους (κόνιδες) να προσκολλώνται για τα καλά στα μαλλιά. Επιπλέον, οι περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν άμεσες λύσεις που προσαρμόζονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής, ξεχνώντας παραδοσιακές και αποτελεσματικές μεθόδους όπως η χρήση φυσικών αιθέριων ελαίων και φυσικά το γνωστό χτενάκι.

3. xrhsimopoieiste to xtenaki

4. elegxte xana

5 βασικά βήματα για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις ψείρες:

  1. Δράστε προληπτικά: Η χρήση προληπτικών προϊόντων είναι ο μόνος τρόπος να μην εξαπλωθούν οι ψείρες σε όλα τα μέλη της οικογένειας!
  2. Εμπιστευτείτε τα φυσικά προϊόντα: Στο παρελθόν ορισμένα συστατικά αντιφθειρικών προϊόντων είχαν κατηγορηθεί για δερματικούς ερεθισμούς, και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις για διανοητικές επιπλοκές σε παιδιά. Έτσι πολλοί καταναλωτές σήμερα, στρέφονται προς φυσικές λύσεις, όπως το έλαιο καρύδας, που είναι μελετημένα για την αποτελεσματικότητά τους και χωρίς παρενέργειες.
  3. Χρησιμοποιείστε το χτενάκι: Κανένα προϊόν δεν μπορεί να εξαφανίσει ως δια μαγείας όλες τις ψείρες και τα αυγά τους. Θα χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο για να απομακρύνετε με το παραδοσιακό χτενάκι ό,τι δεν κατάφερε να απομακρύνει το αντιφθειρικό σαμπουάν.
  4. Ελέγξτε ξανά: Δύο με τρεις ημέρες μετά την πρώτη χρήση του αντιφθειρικού σαμπουάν, ελέγξτε ξανά για ύπαρξη ψειρών ή αυγών τους. Μία καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε καθημερινά το ειδικό χτενάκι για 1 περίπου εβδομάδα. Εάν χρειαστεί λουστείτε και πάλι με το ειδικό σαμπουάν μετά από 1 εβδομάδα. Στόχος είναι να μην αφήσετε τις ψείρες να γεννήσουν ξανά αυγά!
  5. Καθαριότητα του χώρου: Οι ψείρες δεν μπορούν να επιβιώσουν για περισσότερο από 1 ημέρα μακριά από το κεφάλι, το ίδιο και τα αυγά τους, που χρειάζονται τη θερμοκρασία του σώματος. Για να έχετε όμως το κεφάλι σας ήσυχο μπορείτε να πλύνετε τα ρούχα και τα σεντόνια σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο, να καθαρίσετε τις βούρτσες ή να κλείσετε τα ρούχα αεροστεγώς σε μία σακούλα για 2-3 ημέρες.

Συνεπώς οι ψείρες δεν χρειάζεται να σπείρουν το πανικό! Δράστε προληπτικά εάν υπάρχουν στο περιβάλλον σας, και χρησιμοποιείστε σωστά τα κατάλληλα φυσικά προϊόντα.

protinomena_title

Έλαιο καρύδας Φυσικό συστατικό το οποίο εισχωρεί στις αναπνευστικές οδούς της ψείρας και τους προκαλεί ασφυξία.

Χωρίς παρενέργειες και κατάλληλο για χρήση από πολύ μικρή ηλικία (3 μηνών).

anti_lice

 

Ευκάλυπτος της λεμονιάς Φυσικό συστατικό που εμποδίζει τις ψείρες να εγκατασταθούν στο κεφάλι και να γεννήσουν τα αυγά τους.

Για προληπτική χρήση, χωρίς παρενέργειες και κατάλληλο για χρήση από μικρή ηλικία (2 ετών).

lice_protector

 

References:

  1. ABC Health & Wellbeing. Prof. Rick Speare. Do head lice only like clean hair? A: No, head lice like both clean and dirty hair. Published 11/6/2008. Last accessed 15/10/2015.

http://www.abc.net.au/health/talkinghealth/factbuster/stories/2008/06/11/2271382.htm

  1. Centers for Disease Control and Prevention. Parasites- Lice- Head Lice. Last accessed 15/10/2015.

http://www.cdc.gov/parasites/lice/head/gen_info/faqs.html

TAGS: