Πέντε μύθοι για το πρωινό που θα σας κάνουν να εκπλαγείτε!

proino

Εάν κανείς σας έκανε την ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, η πρώτη απάντηση που θα σας ερχόταν στο μυαλό είναι σίγουρα το πρωινό. Αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί έχουμε δεχτεί καταιγισμό πληροφοριών για το πόσο απαραίτητο είναι το γεύμα αυτό, για το πόσο λάθος είναι οι διατροφικές μας συνήθειες εάν δεν τρώμε πρωινό, αλλά και για το πώς εάν το παραλείπουμε θα οδηγούμαστε με ακρίβεια προς τα περιττά κιλά.

Πόσο κοντά στην αλήθεια βρίσκονται όμως όλα αυτά;

Μύθος: «Αν φάω πρωινό θα χάσω βάρος»

Αλήθεια: Το πρωινό δίνει ενέργεια για την αρχή της ημέρας.

2. mythos 1Τα τελευταία χρόνια πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν παρατηρήσει πως άτομα τα οποία καταναλώνουν πρωινό μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το βάρος τους. Τα αποτελέσματα αυτά έδωσαν τροφή για σχόλια τα οποία εξυμνούν τον ρόλο του πρωινού στην απώλεια βάρους. Πρόσφατα όμως η ποιότητα των μελετών αυτών έχει αμφισβητηθεί από τους ειδικούς. Έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό περιοδικόTheAmericanJournalofClinicalNutrition δείχνει πως παχύσαρκα άτομα που κατανάλωσαν πρωινό δεν έχασαν περισσότερο βάρος από παχύσαρκα άτομα που υιοθέτησαν τη συνήθεια αυτή. Πολλοί επιστήμονες  υποστηρίζουν πως η παραφιλολογία γύρω από το πρωινό προκύπτει στην ουσία από την ανάγκη του ανθρώπου να επιβεβαιώσει μία «καλή» συνήθεια, χωρίς όμως τα οφέλη αυτής να υποστηρίζονται από επιστημονικά δεδομένα.

Από την άλλη μεριά, η συμβολή του πρωινού στην ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης, ιδιαίτερα των μαθητών, είναι αδιαμφισβήτητη. Όσοι τρώνε πρωινό καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες τους σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, βιταμίνες Bκαι βιταμίνη C. Επιπλέον, το πρωί το στομάχι μας είναι άδειο και ο οργανισμός μας έχει στερέψει από ενέργεια την οποία χρειάζεται να λάβει από το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Μύθος: «Πρέπει πάντα να τρώω πρωινό πριν φύγω από το σπίτι»

Αλήθεια: Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι καλό να καταναλωθεί 2 με 3 ώρες αφού ξυπνήσουμε.

3. mythos 2Πολλοί άνθρωποι μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι δεν πεινάνε με αποτέλεσμα να παραλείπουν εντελώς το πρωινό. Το πρώτο όμως γεύμα της ημέρας δεν είναι αναγκαστικά και το πρώτο πράγμα που θα κάνει κανείς μόλις σηκωθεί από το κρεβάτι!

Το πρωινό μπορεί να καταναλωθεί 2 με 3 ώρες αφού ξυπνήσουμε και αντίστοιχα 2 με 3 ώρες πριν το μεσημεριανό. Εάν θέλετε μπορείτε να πάρετε το πρωινό στο γραφείο ή στο πρώτο διάλειμμα τη δουλειάς.

Μύθος: «Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας»

Αλήθεια: Όλα τα γεύματα της ημέρας είναι εξίσου σημαντικά.

4. mythos 3Ακόμα και εάν λαμβάνετε ένα πλήρως ισορροπημένο πρωινό η αξία αυτού θα αναιρεθεί εάν στη συνέχεια τραφείτε μόνο με delivery και έτοιμα σνακ.Οι πιθανότητες βέβαια να συμβεί αυτό είναι πολύ μικρές διότι σύμφωνα με μελέτες όσοι τρώνε πρωινό τείνουν να έχουν περισσότερο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες (περισσότερες φυτικές ίνες, λιγότερα λιπαρά).

Μύθος: «Πρέπει να τρώω πάντα ένα «μεγάλο» πρωινό»

Αλήθεια: Το πρωινό πρέπει να είναι ένα πλήρες γεύμα.

5. mythos 4Το πρωινό δεν πρέπει να είναι μεγάλο, πρέπει να καλύπτει περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών σε θερμίδες, δηλαδή περίπου 300 με 500.

Σημαντικό είναι να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το ψωμί και τα φρούτα.

Μύθος: «Δεν έχω ποτέ χρόνο να ετοιμάσω πρωινό»

Αλήθεια: Η οργάνωση του πρωινού και οι απλές λύσεις είναι απαραίτητα συστατικά επιτυχίας.

200194946-001Δεν χρειάζεται το πρωινό σας να έχει πάντα μεγάλο βαθμό μαγειρικής δυσκολίας. Για να αντισταθείτε στον πειρασμό της σφολιάτας από το φούρνο, οργανώστε το πρωινό σας από το προηγούμενο βράδυ ή ξυπνήστε 10 λεπτά νωρίτερα. Ένα απλό τοστ και ένας χυμός ή μία μπάρα δημητριακών με ξηρούς καρπούς και ένα φρούτο, μία αραβική πίτα με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο και 1 μπανάνα αποτελούν εύκολες και οικονομικές λύσεις.


Ως πρωινό ορίζεται το πρώτο γεύμα της ημέρας και διακόπτει την παρατεταμένη περίοδο στην οποία κοιμόμασταν και το στομάχι μας είχε παραμείνει άδειο.
Θυμηθείτε πως στα αγγλικά το πρωινό λέγεται breakfastπου σημαίνει διακόπτω τη νηστεία ή breakthefast. Μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή έως και 2 με 3 ώρες αφού ξυπνήσουμε, και σε οποιοδήποτε μέρος. Συνιστάται να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και πρωτεΐνη όπως για παράδειγμα το γάλα, τα αυγά, τα άπαχα αλλαντικά ή οι ξηροί καρποί. Το πρωινό δεν είναι υποχρέωση, είναι συνήθεια την οποία σταδιακά μπορείτε να υιοθετήσετε και να αγαπήσετε.

Tip: Εάν λαμβάνετε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα καταναλώστε το πριν το πρωινό σας. Για να το θυμηθείτε βάλτε τις βιταμίνες δίπλα στο κουτί με τα δημητριακά ή δίπλα στην καφετιέρα.

Βιβλιογραφία

1. Brown AW1, Bohan Brown MM, Allison DB. Belief beyond the evidence: using the proposed effect of breakfast on obesity to show 2 practices that distort scientific evidence. Am J Clin Nutr. 2013 Nov;98(5):1298-308. doi: 10.3945/ajcn.113.064410. Epub 2013 Sep 4.

2. Emily JJohn Amy Lesli H Elizabeth A Michelle Ashley C Arne Marie-Pierre James O Caroline M James M David B Dhurandhar Dawson Alcorn Larsen Thomas Cardel Bourland Astrup St-Onge Hill Apovian Shikany Allison. The effectiveness of breakfast recommendations on weight loss: a randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition ,2014,Vol.100(2),p.507-513.

3. New York Times. Well Blog. ANAHAD O’CONNOR . Myths Surround Breakfast and Weight. SEPTEMBER 10, 2013. Τελευταία ανάκτηση 20/11/2014.

http://well.blogs.nytimes.com/2013/09/10/myths-surround-breakfast-and-weight/?_r=0

TAGS: