Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη- Βρώμη για Πρωϊνό

1-diavitis

Οι τελευταίοι αριθμοί δείχνουν πως 220 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το Ζαχαρώδη Διαβήτη. Ο Διαβήτης Τύπου 2, όπως επιστημονικά ονομάζεται ο τελευταίος, αποτελεί μία πάθηση η οποία μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Δίνοντας όμως έμφαση στη θετική πλευρά, ο τρόπος ζωής και διατροφής είναι από μόνα τους ικανά να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το ζάχαρό σας. Ανάμεσα σε όλες τις διατροφικές επιλογές που έχετε, υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που λόγω της ξεχωριστής τους διατροφικής αξίας αποτελούν πραγματικά «εργαλεία» στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Ένα από αυτά είναι και η βρώμη, ή όπως οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε ως νιφάδες βρώμης!

Υδατάνθρακες υπάρχουν πολλοί, βρώμη όμως;

Στο άκουσμα της λέξης «υδατάνθρακας» τα περισσότερα άτομα με υψηλό ζάχαρο γυρνούν την πλάτη τους. Πώς θα σας φαινόταν όμως εάν υπήρχε ένα τρόφιμο που ανήκει στην «απαγορευμένη» αυτή ομάδα και όχι μόνο δεν ανεβάζει τη γλυκόζη, αλλά εάν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα, συμβάλλει στη συνεχή προσπάθειά σας να διατηρήσετε το ζάχαρο εντός φυσιολογικών ορίων; Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η βρώμη έχει την ιδιότητα αυτή.

Τα θρεπτικά χαρακτηριστικά της βρώμης που την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα σιτηρά είναι η υψηλή περιεκτικότητα της σε:

 • Φυτικές ίνες
 • Πρωτεΐνη
 • Πολύτιμων μικροθρεπτικών συστατικών: βιταμίνες Β, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμινών Β, και σελήνιο.
 • Β- γλυκάνες

2-diavitis

Τι ακριβώς είναι οι β- γλυκάνες;

Οι β- γλυκάνες ανήκουν στην κατηγορία των φυτικών ινών, δηλαδή των θρεπτικών υδατανθράκων που απαντώνται σε τροφές φυτικής προέλευσης. Όταν οι β- γλυκάνες βρεθούν στο στομάχι έχουν την ιδιότητα να διογκώνονται παρουσία των γαστρικών υγρών. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να:

 • Επιβραδύνουν την απορρόφηση του περιεχομένου του στομάχου.
 • Ομαλοποιούν την έκκριση των ορμονών, όπως η ινσουλίνη, οι οποίες ρυθμίζουν τη διαθεσιμότητα του ζαχάρου.

Σήμερα οι ειδικοί της διατροφής σας συμβουλεύουν πως  η αντικατάσταση στην καθημερινή διατροφή επεξεργασμένων υδατανθράκων (π.χ. δημητριακά πρωινού) με βρώμη σας βοηθά:

 • Να ελέγξετε το ζάχαρο σας μετά από ένα γεύμα.
 • Να βελτιώσετε τις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης
 • Να φροντίσετε την καρδιά σας, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Εάν λοιπόν προσπαθείτε να ελέγξετε το ζάχαρό σας και η διατροφή αποτελεί σημαντικό «όχημα», μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή και τη φυσική δραστηριότητα, βάλτε τις νιφάδες βρώμης στην καθημερινή σας διατροφή ή ακόμα καλύτερα στο πρωινό σας!

Τα συμπληρώματα διατροφής και οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες δεν υποκαθιστούν, αλλά συμπληρώνουν, τις συμβουλές του προσωπικού σας ιατρού.

Διαβάστε περισσότερα για τη Διατροφή και το Διαβήτη πατώντας εδώ

Βιβλιογραφία:

 1. Steinert RE, Raederstorff D, Wolever TM. Effect of Consuming Oat Bran Mixed in Water before a Meal on Glycemic Responses in Healthy Humans-A Pilot Study. Nutrients. 2016 Aug 26;8(9).
 2. Thies F, Masson LF, Boffetta P, Kris-Etherton P. Oats and CVD risk markers: a systematic literature review. Br J Nutr. 2014 Oct;112 Suppl 2:S19-30.
 3. Sadiq Butt M, Tahir-Nadeem M, Khan MK, Shabir R, Butt MS. Oat: unique among the cereals. Eur J Nutr. 2008 Mar;47(2):68-79.

protinomena_title

Πρωινό Γεύμα με Νιφάδες Βρώμης

Απολαύστε ένα γευστικό και θρεπτικό πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, χαμηλά λιπαρά και μόνο 89 θερμίδες, που προετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα και σας κρατάει για ώρες

breakfast_time

TAGS: