Παλινδρόμηση: Εναλλακτικές Φυσικές Λύσεις

palindromisi

Εάν όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι αισθάνεστε πως κάτι μέσα σας «παίρνει φωτιά», και προσπαθείτε να βρείτε εναλλακτικές για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της καούρας, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι για να ανακουφιστείτε.

Τι ακριβώς είναι η καούρα;

Η τροφή ταξιδεύει από το στόμα, μέσω του σωλήνα του οισοφάγου, προς το στομάχι. Εκεί το όξινο στομαχικό υγρό αναμειγνύεται με την τροφή για να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης. Σε έναν υγιή άνθρωπο το περιεχόμενο του στομάχου συγκρατείται καλά μέσα σε αυτό μέσω μίας βαλβίδας που ονομάζεται «οισοφαγικός σφικτήρας». Σε άτομα όμως με «γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση»  η ανατομία αυτή διαφοροποιείται. Η βαλβίδα χαλαρώνει και το φαγητό μαζί με το «ξινό» στομαχικό υγρό, ανεβαίνουν προς τα επάνω, προκαλώντας καούρα και δυσπεψία.

Πως αντιμετωπίζεται η παλινδρόμηση;

Υπολογίζεται πως 1 στους 4 κατοίκους του Δυτικού κόσμου αντιμετωπίζει γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση, 5% εκ των οποίων εμφανίζει καθημερινά συμπτώματα δυσπεψίας. Ως εκ τούτου η ανάγκη για αντιμετώπιση του φαινομένου είναι μεγάλη. Φαρμακευτικές αγωγές και χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούν τους πιο παρεμβατικούς τρόπους αντιμετώπισης. Ένα βήμα πριν τις περισσότερο ακραίες όπως θα τις χαρακτηρίζαμε λύσεις, βρίσκονται οι φυσικοί εναλλακτικοί τρόποι ανακούφισης.

1. Εντοπίστε τα διατροφικά ερεθίσματα

Έχει παρατηρηθεί πως συγκεκριμένες τροφές αυξάνουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης, είτε γιατί χαλαρώνουν τη βαλβίδα του στομάχου, είτε γιατί αυξάνουν την έκκριση όξινων στομαχικών υγρών. Η λίστα που ακολουθεί είναι ενδεικτική και περιλαμβάνει τα πιο συνηθισμένα ερεθίσματα. Για να εντοπίσετε τις προσωπικές σας διατροφικές αδυναμίες, κρατήστε ένα διατροφικό ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε τα γεύματά σας και τυχόν συμπτώματα.

 • Καυτερά φαγητά
 • Λιπαρά και τηγανητά γεύματα
 • Όξινες τροφές όπως ο χυμός ντομάτας ή εσπεριδοειδών
 • Καφές και τσάι
 • Ανθρακούχα ροφήματα
 • Σοκολάτα
 • Αλκοόλ

2. Χάστε τα περιττά κιλά

Εάν αναρωτιέστε γιατί το βάρος μπορεί να εντείνει την καούρα, σκεφτείτε πως θα αισθανόσασταν εάν ένα παιδί 10 κιλών καθόταν επάνω στην κοιλιά σας. Κάπως έτσι αισθάνεται και το στομάχι σας! Στην πραγματικότητα το κοιλιακό βάρος πιέζει και χαλαρώνει τη βαλβίδα του στομάχου. Σημαντική απώλεια βάρους ενδέχεται, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, να μειώσει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ακόμα και στο μισό.

3. Βελτιώστε τις συνήθειές σας

Μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά:

 • Καταναλώστε αργά τα γεύματά σας, χωρίς να βιάζεστε.
 • Προτιμείστε μικρά και συχνά γεύματα.
 • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα 2 με 3 ώρες πριν τον ύπνο.
 • Προτιμείστε να πιείτε νερό ή άλλα υγρά σε απόσταση μισή περίπου ώρα από το γεύμα σας.
 • Χωνέψτε καλύτερα με μία εικοσάλεπτη βόλτα πριν τον ύπνο.
 • Ανασηκώστε το μαξιλάρι ή το επάνω μέρος του κρεβατιού σας.
 • Περιορίστε το κάπνισμα.
 • Χρησιμοποιείστε εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε το στρες: διαλογισμός, φυσική δραστηριότητα, παρέα με φίλους, μουσική, συμπληρώματα διατροφής.

4. Φυσικές λύσεις που διαφέρουν από τις άλλες

Θα έχετε σίγουρα ακούσει πως στη φύση μπορεί κανείς να βρει πολύτιμα «φάρμακα». Για την ακρίβεια πρόκειται για φυσικά συστατικά μελετημένα μεν για μία συγκεκριμένη δράση, που προσεγγίζουν δε ολιστικά μία κατάσταση στο σώμα. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η Μαστίχα Χίου, η οποία ήδη από τα χρόνια και την πρακτική του Ιπποκράτη, έχει φανεί πως ευεργετεί το γαστρεντερικό σύστημα. Το δάκρυ που δίνει το δένδρο της Μαστίχας, χαρακτηρίζεται από μία μοναδική σύνθεση φυσικών συστατικών με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ενδεικτικά παραδείγματα της δράσης της Μαστίχας είναι η ανακούφιση από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς και η αντιμετώπιση του βακτηρίου H. Pylori,  υπεύθυνου για το έλκος.

Επιπλέον, θα πρέπει να θυμάστε πως η λήψη Μαστίχας Χίου δεν επηρεάζει την απορρόφηση άλλων συστατικών των τροφών, όπως το ασβέστιο.

Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε σε «ωφέλιμες»  ποσότητες τα φυσικά συστατικά της Μαστίχας Χίου είναι μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Η χρήση αυτών για χρονικό διάστημα από 2 εβδομάδες μέχρι 2 μήνες, έχει αποδειχθεί πως περιορίζει τα συμπτώματα του πόνου και της καούρας σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πηγή: Μπορώ
Γράφει ή επιστημονική ομάδα Vitamins Academy

Βιβλιογραφία:

1.  Dimas KS1, Pantazis P, Ramanujam R. Review: Chios mastic gum: a plant-produced resin exhibiting numerous diverse pharmaceutical and biomedical properties. Ιn Vivo. 2012 Sep-Oct;26(5):777-85.

2. Dabos KJ1, Sfika E, Vlatta LJ, Frantzi D, Amygdalos GI, Giannikopoulos G. Is Chios mastic gum effective in the treatment of functional dyspepsia? A prospective randomised double-blind placebo controlled trial. J Ethnopharmacol. 2010 Feb 3;127(2):205-9.

3. Paraschos S1, Mitakou S, Skaltsounis AL. Chios gum mastic: A review of its biological activities. Curr Med Chem. 2012;19(14):2292-302.

4. European Medicines Agency. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Assessment report on Pistacia lentiscus L., resin (mastix). Draft. 7 July 2015.

5. Dibley LB, Norton C, Jones R. Don’t eat tomatoes: patient’s self-reported experiences of causes of symptoms in gastro-oesophageal reflux disease. Fam Pract. 2010 Aug;27(4):410-7.

TAGS: