Πώς ελέγχονται τα Συμπληρώματα Διατροφής στην Ελλάδα;

1-intro1

Λίγα λόγια για τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποτελεί τον κρατικό φορέα για την ασφάλεια φαρμακευτικών προϊόντων που χορηγούνται σε ανθρώπους με σκοπό την πρόληψη, τη θεραπεία, τη διάγνωση μίας ασθένειας ή μίας πάθησης.

Εκτός όμως από τα φαρμακευτικά παρασκευάσματα, ο ΕΟΦ είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την κυκλοφορία ενός συνόλου από προϊόντα που θωρακίζουν την υγεία του καταναλωτή. Σε αυτά ανήκουν τα Συμπληρώματα Διατροφής και όχι μόνο:

  1. Φαρμακευτικά προϊόντα
  2. Συμπληρώματα διατροφής
  3. Τρόφιμα ειδικής διατροφής
  4. Ιατροτεχνολογικά προϊόντα
  5. Βιοκτόνα
  6. Καλλυντικά

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα επικεντρωθούμε στα συμπληρώματα διατροφής και στο γεγονός ότι η γνωστοποίηση αυτών στον ΕΟΦ διασφαλίζει την ασφάλεια κατά τη λήψη τους.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ασφάλεια ενός συμπληρώματος διατροφής προϋποθέτει την υψηλή ποιότητα των φυσικών πρώτων υλών και ότι αυτά δεν προκαλούν παρενέργειες μετά από συνεχή λήψη, στη σωστή πάντα δοσολογία. Η ασφάλεια αυτή επιτυγχάνεται μετά από έλεγχο του συμπληρώματος διατροφής από τον ΕΟΦ με τη διαδικασία της γνωστοποίησης.

Προαπαιτούμενα για την  γνωστοποίηση ενός συμπληρώματος διατροφής στον ΕΟΦ

2-proapaitoumena

Ο ΕΟΦ θέτει ένα γενικό πλαίσιο και κανόνες ασφάλειας για τα συμπληρώματα διατροφής. Η γνωστοποίηση ενός συμπληρώματος διατροφής στον ΕΟΦ γίνεται ηλεκτρονικά ώστε να ελέγχονται άμεσα και γρήγορα όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν την ποιότητα και την ασφάλεια ενός συμπληρώματος διατροφής. Η ποιότητα και η ασφάλεια των συγκεκριμένων προϊόντων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι παρατίθενται παρακάτω.

  • Σύνθεση: Εκείνο που έχει τον πρωταρχικό ρόλο για την ποιότητα του συμπληρώματος διατροφής και κατ’ επέκταση για την ασφαλή λήψη του είναι η σύνθεσή του. Δηλαδή από ποια συστατικά αποτελείται. Η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ποια συστατικά επιτρέπεται να εμπεριέχονται στη σύσταση του συμπληρώματος και σε ποια ποσότητα.
  • Πιστοποιητικό Ποιότητας: Επιπλέον, με την κοινοποίηση της σύνθεσης προσκομίζεται το πιστοποιητικό ελέγχου για το κάθε συστατικό, ώστε να μην αμφισβητείται η ποιότητα του.
  • Συσκευασία: Για να ελεγχθεί η ασφάλεια του συμπληρώματος διατροφής, ο ΕΟΦ υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να κοινοποιούν το κείμενο της συσκευασίας ώστε να παρέχεται η σωστή πληροφόρηση στο καταναλωτικό κοινό. Πιο συγκεκριμένα ο ΕΟΦ θεσπίζει κανόνες για τον τρόπο προβολής ενός συμπληρώματος διατροφής στον καταναλωτή, τους οποίους κάθε επιχείρηση υποχρεούται να ακολουθεί πιστά. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε προβολή του συμπληρώματος διατροφής είτε σε διαφήμιση στα Μ.Μ.Ε. ή ακόμα και στην ετικέτα, έχει ελεγχθεί από τον ΕΟΦ με σκοπό να μην παραπλανεί τον καταναλωτή.
  • Δοσολογία: Για κάθε συμπλήρωμα διατροφής είναι υποχρεωτικό να ορίζεται η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία, διότι η λανθασμένη λήψη του ενδέχεται να επηρεάσει την καλή υγεία του οργανισμού.

Όταν γίνεται η κατάθεση του φακέλου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά ποιότητας εξάγεται ο Αριθμός Γνωστοποίησης, μοναδικός για κάθε συμπλήρωμα διατροφής. Μετά τη διαδικασία αυτή, ο ΕΟΦ έχει το δικαίωμα να κάνει επανέλεγχο του προϊόντος είτε με επανεξέταση του φακέλου, είτε με αναλυτικό έλεγχο στο ίδιο το προϊόν, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία του στην αγορά. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα αγοράσετε ένα Συμπλήρωμα Διατροφής, αναζητήστε επάνω στη συσκευασία τον Αριθμό Γνωστοποίησης. Με τον τρόπο αυτό θα είστε σίγουροι πως είναι ασφαλές για εσάς.

Μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε πως για να επιτευχθεί η Γνωστοποίηση ενός συμπληρώματος διατροφής στον ΕΟΦ, πρέπει να ακολουθούνται αρκετοί και αυστηροί κανόνες με σκοπό να προαχθεί η ΑΣΦΑΛΕΙΑ κατά τη λήψη αυτών. Οι κανόνες που αναφέραμε έχουν καθιερωθεί βάσει ευρωπαϊκών και ελληνικών νομοθεσιών, έτσι ώστε οι διαδικασίες γνωστοποίησης να είναι αντικειμενικές.

Τι πρέπει να θυμάστε!

Τέλος, σας προτείνουμε να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα του κάθε συμπληρώματος διατροφής ώστε να ενημερώνεστε πλήρως για τη σύνθεση του προϊόντος αλλά και για το πόσο ασφαλή είναι.

3-ti-na-thymaste

TAGS: