ΣΙΔΗΡΟΣ

19

Το ιχνοστοιχείο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σώμα μας. Έχει δύο μορφές: αιμικός και μη αιμικός. Ο αιμικός σίδηρος είναι ο καλύτερα απορροφήσιμος και βρίσκεται αποκλειστικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά & το ψάρι. Ο μη αιμικός σίδηρος περιέχεται στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στις πατάτες, στο σπανάκι κ.α.

Καθώς η απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου μειώνεται σημαντικά από παράγοντες όπως το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά και οι τανίνες στο τσάι. Επιπλέον συνιστάται οι φυτικές πηγές σιδήρου να καταναλώνονται μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C η οποία βοηθά στην απορρόφηση αυτού (π.χ. λεμόνι, εσπεριδοειδή, ντομάτες).

Ποιός παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:

• Γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη & τον θηλασμό
• Γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση
• Χορτοφάγοι με μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες
• Αιμοδότες
• Άτομα που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση στομάχου

Ο ρόλος του σιδήρου:

• Μεταβολισμός υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών
• Παραγωγή ενέργειας
• Δομή ερυθρών αιμοσφαιρίων
• Μεταφορά οξυγόνου στο σώμα
• Σύνθεση γενετικού υλικού (DNA)
• Ανάπτυξη παιδιών

Έλλειψη σιδήρου
μπορεί να προκαλέσει:

• Σιδηροπενική αναιμία
• Αίσθημα κόπωσης
• Μειωμένη ικανότητα σκέψης & συγκέντρωσης
• Επιπλοκές γαστρεντερικού συστήματος
• Αδυναμία ανοσοποιητικού συστήματος
• Αδυναμία ελέγχου θερμοκρασίας σώματος