Στη θάλασσα χωρίς ουρολοίμωξη: Διατροφικά tips που θα βοηθήσουν

thumbnail

Εάν υποφέρετε από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως δεν είστε η μόνη. Υπολογίζεται πως 1 στις 2 γυναίκες θα περάσει τέτοιου τύπου λοίμωξη μία φορά στη ζωή της. Και ενώ τα αντιβιοτικά αποτελούν τη συνήθη ιατρική προσέγγιση στην πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάστασης, η συχνή τους χρήση μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα τους. Για το λόγο αυτό υπάρχει ανάγκη για φυσικές λύσεις που προλαμβάνουν την ουρολοίμωξη ή  ενισχύουν τον οργανισμό με σκοπό την ταχύτερη αντιμετώπιση.

1.     Νερό και πάλι νερό! Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού αποτελεί μία από τις καλύτερες στρατηγικές κατά της ουρολοίμωξης. Μία γυναίκα συνίσταται να πίνει τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες μπορεί να φτάνουν και τα 3 λίτρα εάν ιδρώνετε πολύ. Εξίσου σημαντικές με την ενυδάτωση είναι και οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, συνήθεια που λανθασμένα κάνει πολλές γυναίκες να ντρέπονται.

2.     Cranberry στην πρόληψη. Είναι ίσως το μόνο φυσικό συστατικό που στις κατάλληλες δόσεις μπορεί να προλάβει μία ουρολοίμωξη, γι αυτό προτείνεται από πολλούς ιατρικούς οργανισμούς. Το cranberry είναι το μοναδικό τρόφιμο το οποίο περιέχει τη φυτοθρεπτική ουσία προανθοκυανιδίνες (PAC) εμποδίζοντας τους βλαβερούς μικροοργανισμούς να «κατοικήσουν» στα τοιχώματα του ουροποιητικού. Καθώς φαντάζει δύσκολο να πίνετε 3 ποτήρια χυμού cranberry την ημέρα, τα συμπληρώματα διατροφής θα σας δώσουν με ευκολία τη συγκεκριμένη ποσότητα PAC που χρειάζεστε, προστατεύοντάς σας από την αντιβίωση.

3.     Cranberry και στην αντιμετώπιση. Τα συμπληρώματα διατροφής με cranberry μπορούν αποδεδειγμένα να συνδυαστούν με την αντιβίωση για πιο γρήγορη ανάρρωση. Προτιμείστε συμπληρώματα διατροφής ανώτερης ποιότητας στα οποία οι δραστικές ουσίες απελευθερώνονται μόνο όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον του εντέρου.

4.     Πιπεριές, ντομάτες, φράουλες, μπρόκολο. Η βιταμίνη C που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, άρα για ευνόητους λόγους είναι σημαντικό συστατικό σε μία διατροφή για την υγεία του ουροποιητικού. Εναλλακτικά μπορείτε να εξασφαλίσετε τη βιταμίνη C από συμπληρώματα διατροφής.

5.     Όλοι αγαπούν τον ανανά. Αρχικές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η βρωμελαΐνη που περιέχει ο ανανάς ενδέχεται να προστατεύει από την ανάπτυξη μικροβίων στην ουροδόχο κύστη.

6.     Και από γαλακτοκομικά τι; Φαίνεται πως η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού, αλλά και ειδικών προϊόντων όπως το κεφίρ,  περιέχουν καλούς μικροοργανισμούς οι οποίοι προλαμβάνουν τις ουρολοιμώξεις.

7.     Χυμοί της φύσης η καλύτερη λύση. Προτιμείστε φυσικούς χυμούς, τσάι ή νερό και αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

8.    Φυτικές ίνες για συνυπάρχουσες καταστάσεις. Καθώς η ουρολοίμωξη σχετίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις με τη δυσκοιλιότητα, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με το είδος των φυτικών ινών που βρίσκουμε στο σιτάρι ολικής άλεσης, στο μαύρο ρύζι, στα όσπρια, στα καρότα, στα αγγούρια, στις ντομάτες και άλλα λαχανικά.

9.     Προτεραιότητα το ζάχαρο. Εάν έχετε αυξημένο ζάχαρο, τότε έχετε και αυξημένο κίνδυνο για ουρολοίμωξη. Συνεπώς έχετε έναν ακόμη λόγο για να το έχετε υπό έλεγχο.

10.  Ποιότητα στη διατροφή. Ο οργανισμός είναι περισσότερο ευάλωτος σε περιόδους κακής διατροφής και έλλειψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Τέτοια είναι και η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών, όπου το διατροφικό πρόγραμμα χαλαρώνει. Το δίδαγμα είναι πως η ανάγκη για ισορροπημένη διατροφή είναι ακόμη μεγαλύτερη τους θερινούς μήνες όπου ο κίνδυνος για ουρολοίμωξη αυξάνεται.

Οι συμβουλές φυσικά δεν σταματούν εδώ καθώς η παραμονή με βρεγμένο μαγιό στη θάλασσα και η υγιεινή στην τουαλέτα είναι αιτίες ουρολοίμωξης. Εάν λοιπόν γνωρίζεται πως είστε επιρρεπής στις ουρολοιμώξεις τότε η διατροφή μπορεί να αποτελέσει την πρώτη γραμμή πρόληψης. Δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με τις παραπάνω επιλογές, για να αποφύγετε τις επώδυνες συνέπειες φέτος το καλοκαίρι!

 Γράφει η Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN, Σύμβουλος Διατροφής της Power Health 

Πηγή: Μπορώ

Βιβλιογραφία:

1. University of Maryland Medical Center. Urinary tract infection in women. Last accessed 8/6/2015.

http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/urinary-tract-infection-in-women

2. Univeristy of Michigan. Health Stsrem. Bromelain. Last accessed 8/6/2015.

http://www.uofmhealth.org/health-library/hn-2817009

3. Kontiokari T1, Laitinen J, Järvi L, Pokka T, Sundqvist K, Uhari M. Dietary factors protecting women from urinary tract infection. Am J Clin Nutr. 2003 Mar;77(3):600-4.

4. Beetz R. Mild dehydration: a risk factor of urinary tract infection?Eur J Clin Nutr. 2003 Dec;57 Suppl2:S52-8.

5. Bosmans JE, Beerepoot MA, Prins JM2, ter Riet G, Geerlings SE.Cost-effectiveness of cranberries vs antibiotics to prevent urinary tract infections in premenopausal women: a randomized clinical trial. PLoS One. 2014 Apr 4;9(4):e91939. doi: 10.1371/journal.pone.0091939. eCollection 2014.

6. Jean-Marc BOHBOT. Results of a randomised, double-blind study on the prevention of recurrent cystitis with GynDelta®. THE GYNAECOLOGIST’S AND OBSTETRICIAN’S JOURNAL. 2007.

7.  Stothers et al. A randomized trial to evaluate effectiveness and cost effectiveness of naturopathic cranberry products as prophylaxis against urinary tract infection in women. The Canadian Journal of Urology. 2002;9(3):1558-1562.

TAGS: