
Λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία συναντάμε σε πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά (καρότο, κόκκινες & κίτρινες πιπεριές, γλυκοπατάτα, βερίκοκα) στο μπρόκολο, σε σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, ο κρόκος των αυγών και τα γαλακτοκομικά.
Ποιός παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:
• Βρέφη και παιδιά
• Άτομα με μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες
• Άτομα με προβλήματα στο μεταβολισμό των λιπών (π.χ. ηπατικά νοσήματα, κυστική ίνωση
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται στα μέρη του σώματος στα οποία βρίσκεται το λίπος, δεν διαλύονται στα σωματικά υγρά και δεν αποβάλλονται με τα ούρα. Συνιστάται η κατανάλωση αυτών στις Συνιστώμενες Ημερήσιες Ποσότητες (ΣΗΠ).
Ο ρόλος της βιταμίνης Α:
• Προστασία ματιών
• Υγιής ανάπτυξη παιδιών
• Υγεία δέρματος και κυττάρων επιθηλίου
• Φυσιολογική λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος
Έλλειψη βιταμίνης Α
μπορεί να προκαλέσει:
• Μη φυσιολογική ανάπτυξη παιδιών
• Προβλήματα όρασης τις νυχτερινές ώρες, ξηροφθαλμία
• Ανεπάρκεια ανοσοποιητικού συστήματος
• Ξηρότητα δέρματος και ξεφλούδισμα νυχιών