
Υδατοδιαλυτή βιταμίνη, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, την οποία συναντάμε σε μεγάλες ποσότητες σε τρόφιμα κυρίως φυτικής προέλευσης όπως για παράδειγμα στα εσπεριδοειδή, στις πιπεριές, στο μπρόκολο, στις φράουλες, στις ντομάτες και στις πατάτες.
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας, διαλύονται στο νερό και η περίσσεια αυτών απομακρύνεται από το σώμα μας.
Ποιος παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:
• Καπνιστές
• Άτομα με διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά
• Άτομα με δυσαπορρόφηση λόγω χρόνιων νοσημάτων
Ο ρόλος της βιταμίνης C:
• Αντιοξειδωτική προστασία
• Θωράκιση ανοσοποιητικού συστήματος
και προστασία από λοιμώξεις και φλεγμονές
• Απορρόφηση σιδήρου
• Σύνθεση κολλαγόνου
• Ανάπλαση συνδετικού ιστού
και επούλωση πληγών
Έλλειψη βιταμίνης C
μπορεί να προκαλέσει:
• Σκορβούτο
• Ματωμένα ούλα
• Αδυναμία επούλωσης πληγών
• Απώλεια διάθεσης
• Σιδηροπαινική αναιμία
• Ανεπάρκεια ανοσοποιητικού συστήματος