
Λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει στο δέρμα κατά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Την βρίσκουμε σε δύο μορφές την εργοκαλσιφερόλη (τροφές) και την χοληκαλσιφερόλη (ήλιος). Πηγή βιταμίνης D είναι τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι, τα αυγά & το μοσχαρίσιο κρέας.
Ποιος παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:
• Άτομα με μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
• Άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα
• Θηλάζοντα βρέφη
• Ηλικιωμένοι
• Γυναίκες στην εμμηνόπαυση
• Άτομα με προβλήματα στο μεταβολισμό των λιπών (π.χ. ηπατικά νοσήματα, ελκώδης κολίτιδα)
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται στα μέρη του σώματος στα οποία βρίσκεται το λίπος, δεν διαλύονται στα σωματικά υγρά και δεν αποβάλλονται με τα ούρα. Συνιστάται η κατανάλωση αυτών στις Συνιστώμενες Ημερήσιες Ποσότητες (ΣΗΠ).
Ο ρόλος της βιταμίνης D:
• Απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου
• Υγεία οστών και δοντιών
• Φυσιολογική λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος
Έλλειψη βιταμίνης D
μπορεί να προκαλέσει:
• Αδύναμα οστά, οστεοπόρωση
• Αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων
• Διαταραχές του νευρικού συστήματος
• Ανεπάρκεια ανοσοποιητικού συστήματος