
Λιποδιαλυτή βιταμίνη, γνωστή και ως τοκοφερόλη, την οποία συναντάμε σε φυτικά λάδια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο), στα όσπρια, στα δημητριακά κυρίως ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο σπαράγγι, στο συκώτι, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά.
Ποιος παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:
• Βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα
• Άτομα με προβλήματα στο μεταβολισμό των λιπών (π.χ. ηπατικά νοσήματα, ελκώδης κολίτιδα)
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται στα μέρη του σώματος στα οποία βρίσκεται το λίπος, δεν διαλύονται στα σωματικά υγρά και δεν αποβάλλονται με τα ούρα. Συνιστάται η κατανάλωση αυτών στις Συνιστώμενες Ημερήσιες Ποσότητες (ΣΗΠ).
Ο ρόλος της βιταμίνης Ε:
• Αντιοξειδωτική προστασία
• Προστασία αγγείων και καρδιάς
• Ανάπλαση και επούλωση κυττάρων δέρματος
• Αντιθρομβωτική δράση
• Σωστή λειτουργία μυών
Έλλειψη βιταμίνης Ε
μπορεί να προκαλέσει:
• Πήξη του αίματος
• Ξηρότητα του δέρματος
• Προβλήματα στο μυϊκό και νευρικό σύστημα
• Μειωμένη γονιμότητα ανδρών και γυναικών