ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 (ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ)

10

Η βιταμίνη Β2, γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, συνεργάζεται μαζί με τις υπόλοιπες υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος B για την ομαλή λειτουργία ενός συνόλου διεργασιών στον ανθρώπινο οργανισμό. Τη βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως το κρέας, η μαγιά μπύρας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα σιτηρά και σε πράσινα λαχανικά όπως το σπαράγγι και το μπρόκολο.

Ποιος παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:
• Άτομα με μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες
• Χρόνια απουσία γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή
• Άτομα που ακολουθούν στερητικές δίαιτες για πολλά χρόνια
• Ηλικιωμένοι

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας, διαλύονται στο νερό και η περίσσεια αυτών απομακρύνεται από το σώμα μας.

Ο ρόλος της ριβοφλαβίνης:

• Μεταβολισμός υδατανθράκων,
πρωτεϊνών και λιπών
• Παραγωγή ενέργειας
• Μεταβολισμός σιδήρου
• Σύνθεση ενεργών μορίων βιταμινών
Β3 , Β6 και φυλλικού οξέως
• Υποστήριξη ανάπτυξης
και την αναπαραγωγής
• Προστασία όρασης

Έλλειψη ριβοφλαβίνης
μπορεί να προκαλέσει:

• Πληγές δέρματος και στόματος
(γλώσσα, άκρη των χειλιών)
• Οφθαλμολογικές επιπλοκές
• Φλεγμονές των βλεννογόνων
• Αδυναμία
• Δυσλειτουργία πεπτικού συστήματος