
Η βιταμίνη Β5, γνωστή και ως παντοθενικό οξύ, συνεργάζεται μαζί με τις υπόλοιπες υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος B για την ομαλή λειτουργία ενός συνόλου διεργασιών στον ανθρώπινο οργανισμό. Την συναντάμε σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά) και σε ορισμένα δημητριακά και λαχανικά (μανιτάρια, μπρόκολο, αβοκάντο).
Ποιος παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:
• Άτομα με μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας, διαλύονται στο νερό και η περίσσεια αυτών απομακρύνεται από το σώμα μας.
Ο ρόλος του παντοθενικού οξέως:
• Μεταβολισμός τροφών
• Παραγωγή ενέργειας
• Σύνθεση στεροειδών ορμονών και βιταμίνης D
• Ομαλή λειτουργία νευρικού συστήματος
Έλλειψη παντοθενικού οξέως
μπορεί να προκαλέσει:
• Ζαλάδες
• Εμέτους
• Πονοκεφάλους
• Αδυναμία
• Νευρολογικές διαταραχές
• Μούδιασμα ποδιών