
Η βιταμίνη Β12, ή αλλιώς κυανοκοβαλαμίνη, ανήκει στην οικογένεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β. Πηγές της βιταμίνης Β12 είναι αποκλειστικά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως τα μύδια, η πέστροφα, το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
Ποιος παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:
• Ηλικιωμένοι
• Χορτοφάγοι
• Άτομα με προβλήματα απορρόφησης (π.χ. κοιλιοκάκη, νόσος Crohn, μετά από εγχείρηση στομάχου ή λεπτού εντέρου)
• Άτομα τα οποία λαμβάνουν αντιόξινα φάρμακα
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας, διαλύονται στο νερό και η περίσσεια αυτών απομακρύνεται από το σώμα μας.
Ο ρόλος της B12:
• Μεταβολισμός υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών
• Παραγωγή ενέργειας
• Ομαλή λειτουργία νευρικού συστήματος
• Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
Έλλειψη B12
μπορεί να προκαλέσει:
• Ατονία & αίσθημα κόπωσης
• Δρεπανοκυτταρική αναιμία
• Νευρολογικές διαταραχές, όπως μούδιασμα άκρων
• Αλλαγές στη διάθεση
• Φτωχή μνήμη
• Μειωμένη όρεξη