
Τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε χαλκό είναι κυρίως το συκώτι, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης και η σοκολάτα.
Ποιος παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έλλειψης:
• Άτομα με προβλήματα στην απορρόφηση (π.χ κοιλιοκάκη, σύνδρομο βραχέως εντέρου)
• Άτομα με μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες
• Άτομα με αυξημένη κατανάλωση ψευδαργύρου από τη διατροφή τους
Ο ρόλος του χαλκού:
• Παραγωγή ενέργειας
• Αντιοξειδωτική δράση
• Μεταφορά σιδήρου στο σώμα
• Χρωματισμός μαλλιών & δέρματος, σύνθεση μελανίνης
• Ομαλή λειτουργία νευρικού συστήματος
• Υγεία οστών
• Υγεία δέρματος (συνδετικών ιστών)
• Θωράκιση ανοσοποιητικού
Έλλειψη χαλκού μπορεί να προκαλέσει:
• Μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
• Αδύναμα οστά
• Δερματικά προβλήματα
• Νευρολογικές διαταραχές