Βρείτε το Χειμωνιάτικό Συμπλήρωμα Διατροφής που σας ταιριάζει!

1-intro2

Οι χαμηλές θερμοκρασίες «βγάζουν» από τη ναφθαλίνη όχι μόνο τα ζεστά ρούχα, αλλά και την ανησυχία για τα χειμωνιάτικα συμπτώματα και το κρυολόγημα. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντική κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου. Αναδεικνύεται όμως σε πρωταρχική ανάγκη τους χειμερινούς μήνες. Η γενικευμένη κακουχία, ο ερεθισμένος λαιμός, ο βήχας, το μπούκωμα, η καταρροή και ο πυρετός αποτελούν τα συμπτώματα που τα συμπληρώματα διατροφής θα σας βοηθήσουν να προλάβετε και να ανακουφίσετε.

Η ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής που θα βρει ένας καταναλωτής στο ράφι του φαρμακείου, είναι μεγάλη. Για να μην φαντάζουν αμέτρητες οι επιλογές ο παρακάτω γρήγορος οδηγός θα σας βοηθήσει να καλύψετε τη δική σας ανάγκη!

Πρόληψη

Είστε υγιής, αλλά δεν τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά;

Η βιταμίνη C, είναι η βιταμίνη που σας φροντίζει το χειμώνα. Θα τη βρείτε στις πιπεριές, στις πατάτες, στο μπρόκολο, στα εσπεριδοειδή και στα ακτινίδια. Εάν είστε υγιής και θέλετε να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας, οι καθημερινές σας ανάγκες υπολογίζονται στα 1.000mg της βιταμίνης κάθε ημέρα. Με άλλα λόγια, εάν δεν πίνετε το χυμό από 10 πορτοκάλια καθημερινά, πιθανά είστε ευάλωτοι στο κρυολόγημα. Όσοι αθλούνται ή καπνίζουν φαίνεται να επωφελούνται ακόμα περισσότερο από τη βιταμίνη C.

 • Ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για: Υγιή άτομα που θέλουν να προλάβουν το κρυολόγημα, όσους δεν τρώνε καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών, αθλούμενους, καπνιστές.

2

Δίνεται έμφαση στην πρόληψη ή σας περιτριγυρίζει κρυολόγημα;

Εάν ανήκετε σε εκείνους που έχουν κατανοήσει την αξία της πρόληψης του χειμωνιάτικου κρυολογήματος, τότε σίγουρα θα προτιμήσετε το φυτό Echinacea. Χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φυτικό φάρμακο εδώ και αιώνες, καθώς φαίνεται πως ενισχύει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής θα βρείτε την Echinacea και σε σπρέι ρινικής αποσυμφόρησης, λόγω των αντισηπτικών και επουλωτικών ιδιοτήτων της. Ιδανικά συνδυάζεται με βιταμίνη C και ψευδάργυρο.

 • Ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για: Υγιή άτομα που δίνουν έμφαση στην πρόληψη, εάν αισθάνεστε πως σας «γυροφέρνει» ένα κρύωμα, παιδιά άνω των 12 ετών. Τα συμπληρώματα διατροφής με Echinacea μπορούν να ληφθούν για 2 μήνες συνεχόμενα, με μία επακόλουθη διακοπή 1 μήνα. Είναι ακατάλληλα για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα.

Είστε γυναίκα στην εμμηνόπαυση;

Η βιταμίνη D έχει πολλαπλές δράσεις στο σώμα. Είναι περισσότερο γνωστή για το ρόλο που διαδραματίζει στην υγεία των οστών. Γι αυτό άλλωστε και είναι απαραίτητη κατά την εμμηνόπαυση, όταν οι ορμονικές αλλαγές καθιστούν ευάλωτο το σκελετικό σύστημα. Ταυτόχρονα, η νέα «πρωταγωνίστρια» του χειμώνα ενισχύει τα μονοπάτια του αναπνευστικού συστήματος. Τους χειμερινούς μήνες η σύνθεση της βιταμίνης D από τον ήλιο μειώνεται δραματικά. Για το λόγο αυτό προτείνεται η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με τουλάχιστον 2.000iu (μονάδες) της βιταμίνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 • Ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για: Υγιή άτομα που επιθυμούν πρόληψη, γυναίκες στην εμμηνόπαυση, άτομα με έλλειψη της βιταμίνης D, όσοι δεν εκτίθενται αρκετά στο φως.

Αρρωσταίνετε συχνά ή είστε άνω των 60;

Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα λιγότερο γνωστό «χειμερινό» συστατικό. Είναι απαραίτητος για την παραγωγή αντισωμάτων και την ενεργοποίηση των ανοσοποιητικών μηχανισμών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης. Πιο συγεκκριμένα, η συμπλήρωση της διατροφής με ψευδάργυρο συμβάλλει στη εξασθένηση του συναχιού, και την καταπολέμηση του ρινοϊού. Φιλάσθενοι και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι υποψήφιοι για έλλειψη του στοιχείου.

 • Ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για: Όσους αρρωσταίνουν συχνά, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συνάχι, άνδρες.

Αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένοι ή δεν τρώτε καλά;

Η τροφή αποτελεί πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για το  σώμα. Σε περιπτώσεις που είτε δεν τρέφεστε σωστά, είτε έχετε αυξημένες απαιτήσεις λόγω κόπωσης, τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα διατροφής αποτελούν το πρώτο λιθαράκι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και το μουρουνέλαιο. Το τελευταίο αποδίδει στον οργανισμό ωμέγα 3 λιπαρά, βιταμίνες Α και D, στοιχεία απαραίτητα για την άμυνα.

 • Ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για: Όσους δεν ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή, αισθάνονται ατονία, έχουν έντονη καθημερινότητα.

3-antimetopisi

Αντιμετώπιση

Έχετε εμφανίσει συμπτώματα ή έχετε μπει στον πειρασμό να αγοράσετε κάποιο αντιβιοτικό;

Εδώ και πολλά χρόνια η ανεύρεση ενός συστατικού που θα αντιμετωπίζει το χειμωνιάτικό κρυολόγημα αποτελεί πρόκληση για την ιατρική κοινότητα. Εάν και η λύση φάνταζε τόσο μακρινή, βρέθηκε τόσο κοντά στην Ελληνική φύση. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην ελιά. Προσοχή όμως, μην μπερδευτείτε με το κατά τα άλλα πολύτιμο ελαιόλαδο. Η φυσική δραστική του δέντρου που εμφανίζει αντιβακτηριακή, αντιική και ανοσο- ενισχυτική δράση συγκεντρώνεται στα φύλλα τις ελιάς. Το όνομα αυτής είναι ελαιοευρωπαΐνη και η δράση της συνοδεύεται από σύνολο αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων.

 • Ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για: Όσους έχουν ήδη εμφανίσει συμπτώματα κρυολογήματος/ ίωσης, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα).

Υγιεινές Συνήθειες

Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν το τρίτο κομμάτι του παζλ της καλή υγείας. Αφού επιλέξετε το εξειδικευμένο συστατικό που ταιριάζει στη δική σας ανάγκη, είναι καλό να βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή. Τέλος,  η φυσική δραστηριότητα, ακόμα και σε ήπια ένταση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και σας προστατεύει από τα ανεπιθύμητα συμπτώματα του χειμώνα!

Υπολογίζεται πως κάθε άνθρωπος κρυολογεί 2 έως 5 φορές τους χειμερινούς μήνες. Φέτος το χειμώνα επιλέξτε σωστά, και αποτελέστε την εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα!

Συνδυαστικά με τα συμπληρώματα διατροφής του χειμώνα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ευρεία γκάμα φυσικών προϊόντων υγείας για την ανακούφιση των «χειμωνιάτικων» συμπτωμάτων.

 • Βήχας: Σιρόπια με βάση φυσικά συστατικά που ανακουφίζουν από τον ξηρό ή τον παραγωγικό βήχα, και μαλακώνουν τον ερεθισμένο λαιμό. Προτιμήστε φυσικά αντιβηχικά σιρόπια, που περιέχουν συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο «σαμπούκος», ένα μούρο με ανοσο- ενισχυτικές ιδιότητες.
 • Πονόλαιμος: Σπρέι και καραμέλες με φυσικά συστατικά.
 • Μπούκωμα ή συνάχι: Σπρέι με θαλασσινό νερό και συστατικά με επουλωτική και αντισηπτική δράση. Σε αυτά ανήκουν ο ψευδάργυρος και η Echinacea.

O συνδυασμός των συμπληρωμάτων διατροφής ενδείκνυται όσο δεν υπάρχει αλληλοεπικάλυψη συστατικών στα προϊόντα. Θα πρέπει πάντα να γίνεται προτεραιοποίηση των αναγκών και ορθολογική χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη.

Γράφει η Επιστημονική Ομάδα της Vitamins Academy

Βιβλιογραφία:

 1. Mathes A et al. Herbs and other dietary supplements: current regulations and recommendations for use to maintain health in the management of the common cold or other related infectious respiratory illnesses. J Pharm Pract. (2010)
 2. Heimer KA, Hart AM, Martin LG, Rubio-Wallace S. Examining the evidence for the use of vitamin C in the prophylaxis and treatment of the common cold. J Am Acad Nurse Pract. 2009 May;21(5):295-300.
 1. Ross SM. Echinacea purpurea: A Proprietary Extract of Echinacea purpurea Is Shown to be Safe and Effective in the Prevention of the Common Cold. Holist Nurs Pract. 2016 Jan-Feb;30(1):54-7.
 2. Schwalfenberg GK. A review of the critical role of vitamin D in the functioning of the immune system and the clinical implications of vitamin D deficiency. Mol Nutr Food Res. 2011 Jan;55(1):96-108.
 3. Barnett JB, Dao MC, Hamer DH, Kandel R, Brandeis G, Wu D, Dallal GE, Jacques PF, Schreiber R, Kong E, Meydani SN. Effect of zinc supplementation on serum zinc concentration and T cell proliferation in nursing home elderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2016 Mar;103(3):942-51.
 4. Μανουσάκης, Β. Τζωτζές. Φύλλα Ελιάς. Ασπίδα Υγείας. Αθήνα
 5. Fügen DURLU-ÖZKAYA and Mücahit Taha ÖZKAYA. Oleuropein using as an Additive for Feed and Products used for Humans. J Food Process Technol 2011, 2:3.
 6. Barbaro B, Toietta G, Maggio R, Arciello M, Tarocchi M, Galli A, Balsano C. Effects of the olive-derived polyphenol oleuropein on human health. Int J Mol Sci. 2014 Oct 14;15(10):18508-24.

protinomena_title

Βιταμίνη C

Προλαμβάνει το χειμωνιάτικο κρυολόγημα. Ιδανικό για υγιή άτομα, αθλητές, καπνιστές.

Echinacea

Παραδοσιακό φυτικό «φάρμακο» για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Βιταμίνη  D3

Ενισχύει το ανώτερο αναπνευστικό. Συχνά λείπει από γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Ψευδάργυρος

Απαραίτητος για το ανοσοποιητικό, ιδιαίτερα σε φιλάσθενα και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Πολυβιταμίνες

Καλύπτουν τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες και μειώνουν την κόπωση.

Μουρουνέλαιο

Ιδανική «υπερτροφή» για το χειμώνα. Με ωμέγα 3 λιπαρά, βιταμίνες A και D.

Εκχύλισμα φύλλων ελιάς

Ο απόλυτος φυσικός σύμμαχος για το χειμώνα.

TAGS: