ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Βασιλικός πολτός… Ένα θαύμα της φύσης!

Όλοι έχουμε ακούσει για τα πλούσια οφέλη του βασιλικού πολτού, γνωρίζουμε όμως τι πραγματικά είναι; Πρόκειται για μια κρεμώδη υπόλευκη ουσία που παράγουν οι εργάτριες μέλισσες. Προορίζεται μόνο για τη βασίλισσα και τις προνύμφες που θα γίνουν βασίλισσες, οι οποίες τρέφονται αποκλειστικά με αυτόν. Έτσι, είναι πιο υγιείς, πιο γόνιμες και ζούνε 40-50 φορές περισσότερο!

O φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λευκό χρώμα και ανοιχτό κίτρινο. Όσο πιο φρέσκος είναι τόσο πιο ανοιχτό και λαμπερό είναι το χρώμα. Αντίθετα, το μαύρο χρώμα υποδηλώνει την έκθεσή του στο οξυγόνο για μεγάλο διάστημα, είτε κατά τη διάρκεια συλλογής του είτε κατά το φιλτράρισμα. Η υφή του είναι ζελατινώδης και παχύρευστη, όμως με το πέρασμα του χρόνου γίνεται συμπαγής. Η γεύση του είναι υπόξινη, κάτι που οφείλεται στο χαμηλό pH, ενώ το άρωμά του είναι ελαφρύ.

Θρεπτική αξία 

Η σύστασή του, αν και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και το κλίμα, κατά βάση διαμορφώνεται ως εξής:

  • Νερό: 60-70%
  • Υδατάνθρακες: 11-23%
  • Πρωτεΐνες: 9-18%
  • Λιπαρά: 3-8%
  • Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία: 1,5-3%

Μάλιστα, περιέχει 17 διαφορετικά αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων 8 απαραίτητων που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει από μόνος του, αλλά πρέπει να λάβει από τις τροφές.

Οι μοναδικές ιδιότητές του οφείλονται στην πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, ενώ εντοπίζονται και οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E, Α, καθώς και η πολύτιμη βιταμίνη D.

Δεν λείπουν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και ο χαλκός.

οφέλη του βασιλικού πολτού

Τόνωση και ενίσχυση ανοσοποιητικού

Ο βασιλικός πολτός δίνει ενέργεια, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Πολλοί τον χρησιμοποιούν για καλύτερη σωματική, αλλά και νοητική επίδοση. Είναι ιδανικός για όσους ταλαιπωρούνται από χρόνια εξάντληση, αρνητική διάθεση και ζαλάδες, ενώ έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα άτομα με νευρική ανορεξία.

Ο βασιλικός πολτός προωθεί τον σχηματισμό Τ-λεμφοκυττάρων, υπεύθυνων για την ανοσολογική απόκριση σε ιούς, αλλά και εξαιρετικής σημασίας σε καταστάσεις φλεγμονών. Η επίδραση που έχει στο ανοσοποιητικό φαίνεται να οφείλεται στη βασική του πρωτεΐνη Apalbumin1.

Ενίσχυση του παιδικού οργανισμού

Ο βασιλικός πολτός είναι ιδανικός για παιδιά σε πολλές περιπτώσεις. Υπάρχουν μελέτες σε πρόωρα βρέφη, αλλά και σε παιδιά με ευαίσθητο οργανισμό από λοιμώξεις όπου η λήψη του βελτίωσε την όρεξη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το βάρος τους. Στα παιδιά με αναιμία αυξήθηκαν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ σε όλα παρατηρήθηκε ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και αύξηση της αντοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά παιδικά σιρόπια, τόσο για αύξηση της όρεξης όσο και για ενίσχυση του ανοσοποιητικού περιέχουν τον βασιλικό πολτό ως βασικό τους συστατικό!

Ωστόσο, μιλήστε πρώτα με τον παιδίατρό σας, προκειμένου να πάρετε έγκριση, αλλά και για να καθορίσει τη δόση. Δεδομένου ότι τα μελισσοκομικά προϊόντα σε κάποιους προκαλούν αλλεργίες, συχνά οι ειδικοί τα αποφεύγουν στις μικρές, ευαίσθητες ηλικίες.

Ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες

Ο βασιλικός πολτός συμβάλλει στο να επουλωθούν πιο γρήγορα πληγές και έλκη και να βελτιωθούν διάφορα δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα, κοκκινίλες, διαβητικό πόδι κ.ά. Γι’ αυτό, και συχνά χρησιμοποιείται σαν συστατικό σε καλλυντικά και είδη περιποίησης.

Σε σχετική μελέτη του 2010, διαπιστώθηκε ότι επιτάχυνε σημαντικά τη μετανάστευση των ινοβλαστών μέσα σε 24 ώρες, ενισχύοντας έτσι την επούλωση του συνδετικού ιστού μέσω της αύξησης της παραγωγή κολλαγόνου. Φαίνεται επίσης να μεταβάλλει τα επίπεδα διαφόρων λιπιδίων που εμπλέκονται στη διαδικασία επούλωσης πληγών.

Παρόλα αυτά, συστήνεται να συμβουλευτείτε ειδικό πριν τη χρήση του σε περίπτωση πρηξίματος, δερματίτιδας ή έντονου δερματικού ερεθισμού.

Βελτίωση της διάθεσης και της μνήμης

Αποτελεί σημαντικό βοήθημα για την καλή εγκεφαλική λειτουργία! Η λήψη του βοηθά να μειωθούν οι ορμόνες του στρες και να ενισχυθεί το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν βελτίωση της μνήμης και της διάθεσης στην εμμηνόπαυση. Όλα αυτά συνδέονται με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού.

Μείωση αρτηριακής πίεσης

Πολλοί συγγραφείς αναφέρουν πως ο βασιλικός πολτός έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει πως συγκεκριμένα πεπτίδια του βασιλικού πολτού χαλαρώνουν τα λεία μυϊκά κύτταρα στις αρτηρίες και τις φλέβες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

Ενίσχυση της φυσικής κατάστασης των ηλικιωμένων

Στους ηλικιωμένους φαίνεται να αποτελεί πολύτιμο βοήθημα, καθώς βελτιώνει τη γενική φυσική τους κατάσταση και μειώνει την αδυναμία, αυξάνει την όρεξη, αλλά και την ψυχική ευφορία.

Βελτίωση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης

Ο βασιλικός πολτός φαίνεται να βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στην εμμηνόπαυση, όπως το άγχος, η κακή διάθεση και οι πόνοι στην πλάτη. Ειδικά ο συνδυασμός με νυχτολούλουδο, τζίνσενγκ και damiana, φαίνεται να μειώνει τις εναλλαγές της διάθεσης και την κούραση.

Επιπλέον, σε έρευνα σχετικά με την επίδρασή του στο ΠΜΣ (Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο), η λήψη του σε μορφή κάψουλας, για δύο εμμηνορυσιακούς κύκλους φάνηκε να μειώνει τα έντονα συμπτώματα για εκείνους τους μήνες.

Ανδρική Γονιμότητα

Αν και τα περισσότερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα αφορούν έρευνες σε αρσενικά ποντίκια, η επίδραση που έχει ο βασιλικός πολτός στη γονιμότητα και τη λίμπιντο φαίνεται να είναι εντυπωσιακή. Σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε στα επίπεδα τεστοστερόνης και στις παραμέτρους για το σπέρμα (ποσότητα, κινητικότητα, βιωσιμότητα, ακεραιότητα DNA).

Αντιγήρανση

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο βασιλικός πολτός αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και ευνοεί τη μακροζωία σε ζώα μεγάλης ηλικίας. Επιπλέον, έχει προστατευτική δράση στο ανθρώπινο δέρμα ενάντια στη φωτογήρανση που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία Β, καθώς προάγει την

Ρύθμιση σακχάρου

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου αίματος. Σε σχετική έρευνα διάρκειας 6 μηνών σε υγιείς ενήλικες που λάμβαναν συμπλήρωμα με βασιλικό πολτό, παρατηρήθηκε ελάττωση κατά 20% του ζαχάρου νηστείας  με καλύτερη ανοχή της γλυκόζης. Με τη λήψη του παρατηρείται βελτίωση των επιπέδων ζαχάρου, του λιπιδαιμικού προφίλ, αλλά και του οξειδωτικού στρες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους μπορείτε να επιλέξετε ένα ειδικό συμπλήρωμα βασιλικού πολτού και να το εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας.

Ιδανικό είναι το Zell Oxygen του Dr. Wolz. Πρόκειται για ένα αναζωογονητικό, φυσικό συμπλήρωμα διατροφής με 1000mg βασιλικό πολτό ανά μονοδόση, κατάλληλο για τις περιόδους ισχυρού στρες και κόπωσης. Προσφέρει καθημερινή ευεξία και τόνωση. Δεν πρόκειται για ένα απλό μείγμα συστατικών,  αλλά για ένα συμπλήρωμα με βιοενεργά και ζωτικής σημασίας συστατικά που σαν βάση έχουν τα μελετημένα ενζυμικά κύτταρα μαγιάς Dr Wolz. Προσδίδει ενέργεια και ζωντάνια, βοηθά στην καλύτερη θωράκιση του οργανισμού σας απέναντι στις ασθένειες. Με τη δύναμη του οξυγόνου στα κύτταρά σας μεγιστοποιεί τις επιδόσεις σας σε περιόδους σωματικού και πνευματικού στρες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM