ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Βιταμίνες C και D: Η ασπίδα προστασίας του ανοσοποιητικού μας!

Επικρατεί η αντίληψη ότι όσοι ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου απολαμβάνουν μια πλούσια και γεμάτη θρεπτικά συστατικά διατροφή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι πάσχουν από τη λεγόμενη «κρυμμένη πείνα»…

Ο όρος “Hidden Hunger” (κρυμμένη πείνα) περιγράφει την έλλειψη μικροθρεπτικών στοιχείων, όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα και λιπαρά οξέα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μορφή υποσιτισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά και αφορά ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στη σύγχρονη εποχή εντοπίζονται σοβαρές ανεπάρκειες σε βασικές βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, ο σημερινός ρυθμός αύξησης αυτών των ελλείψεων στις πλουσιότερες χώρες είναι πηγή έντονης ανησυχίας. Ποιες είναι όμως οι δύο πιο σημαντικές βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού;

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την υγεία και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι αυτό γιατί έχει την ιδιότητα να ενισχύει την αμυντική δράση των λευκών αιμοσφαιρίων απέναντι στις λοιμώξεις και να μειώνει τη φλεγμονή προωθώντας την ανοσοαπόκριση. Παράγεται μεν στο δέρμα με την επίδραση του ήλιου, αλλά η πρόσληψή της μπορεί να γίνει και μέσω της κατανάλωσης κάποιων τροφών.

Παρόλα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που, αν και ζουν σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως είναι η Ελλάδα, εμφανίζουν ανεπάρκεια σε αυτή την τόσο σημαντική βιταμίνη, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων του κορωνοϊού, του ιού της γρίπης και της πνευμονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια κλινική μελέτη σε 11.321 άτομα η συμπλήρωση με βιταμίνη D μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων, όχι μόνο στα άτομα με ανεπάρκεια, αλλά και στα άτομα με επαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη χορήγηση βιταμινών αναφέρουν ότι η πρόσληψη 1.000 – 4.000 IU βιταμίνης D ανά ημέρα επαρκεί για τους περισσότερους ανθρώπους. Αντίθετα, σε όσους εμφανίζουν σοβαρή ανεπάρκεια απαιτούνται πολύ υψηλότερες δόσεις.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ίσως η πιο δημοφιλής βιταμίνη που λαμβάνεται για την προστασία από λοιμώξεις λόγω του σημαντικού της ρόλου στη γενικότερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Αυτή η βιταμίνη υποστηρίζει τη λειτουργία διαφόρων ανοσοκυττάρων και ενισχύει την ικανότητά τους να προστατεύουν τον οργανισμό από μολύνσεις. Λειτουργεί, επίσης, ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος.

Μια μεγάλη ανασκόπηση 29 μελετών σε 11.306 άτομα έδειξε ότι η τακτική πρόσληψη βιταμίνης C με μέση δόση 1-2 γραμμάρια την ημέρα μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 8% σε ενήλικες και 14% στα παιδιά.

Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, λοιπόν, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του χειμώνα, αν επιθυμούμε δυνατό ανοσοποιητικό, κρίνεται απαραίτητο να καταναλώνουμε βιταμίνες D και C, έτσι ώστε να αποφεύγουμε τα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα βιταμινών, είναι όμως σημαντικό να επιλέγουμε συμπληρώματα υψηλής ποιότητας που πραγματικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Για την επαρκή πρόσληψη των παραπάνω βιταμινών επιλέξτε το συμπλήρωμα διατροφής Vitamin C + D3 1000mg και 1000iu της Power Health με βιταμίνες C και D3 που συμβάλλουν αποτελεσματικά στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM